Witam serdecznie,
Proszę o pomoc w zakresie połączenia dwóch komputerów.
Chciałbym podłaczyć do PC laptopa aby móc korzystać z jego dysku.
Wiem, że mógłbym to zrobić za pomocą RJ45 ale w laptopie nie mam RJ45 tylko Thunderbolt.
Dodatkowo od razu zaznaczę, ze połączenie przez WIFI nie wchodzi w grę, chyba że jest coś takiego jak połaczenie pomiedzy dwoma komputerami przez WiFI.
Chciałbym móc korzystać w wybranego dysku (folderu) laptopa A, na laptopie B.
Połączenie podobne jak usb link cable.
Oba komputery z WIN10h
Dzieki
Nie prościej kupić kartę sieciową na USB, zamiast kombinować jak “łysy koń pod górę”?
Tak jest coś takiego. Tu jest napisane jak to zrobić: https://www.pcformat.pl/Z-komputera-na-komputer,a,2631
Nie do końca, chodzi o to, ze aby widzieć te dwa komputery musiałbym mieć uprawnienia administratora sieci, a nie do końca mam taką możliwość.
Oba komputery mają dostęp do WIFI, ale nie mogę włączyć swojego bo są inne domeny czy coś takiego.
Dział IT nie daje zgody, wiec chciałbym zwyczejnie za pomocą jakiejś aplikacji na komputerze B zobaczyć komputer A jako dysk SSD lub coś takiego.
Czy wogóle jest taka opcja
Skoro pracownik informatki nie zezwala na współdzielenie zasobów między komputerami to dlaczego dalej majstrujesz przy komputerach w pracy…
nie majstruje, poprostu nie ma możliwości połączyć ich po sieci WiFi, bo mam prywatny komputer, ale mogę podłączyć swobodnie jako dysk zewnętrzny.
Czasami potrzebne są pewne bloki dwg lub inne elementy które mam swoje i nie chce przerzucać na USB.
Zresztą przyczyna nie jest podstawą pytanie.
I pytanie, jak mam jakieś dane które chciałbym wykorzystać i czasami coś zrobię w domu, na stwoim laptopie to nie chciałbym przerzucać tego na dysk zew. i dalej na laptop tylko chciałbym z laptopa na laptopa mieć dostęp.
czy jest taka opcja po USB?
Ta opcja nie działa, bo jestem w istniejącej domenie i nie mogę wykonać tej opcji po WIFI.
WI FI ODPADA.
Laptopy mają złącza Ethernet. To chyba najprostszy sposób.
nie wszytskie laptopy mają złącza ethernet (Lenovo C930)
Thunderbolt 3 z USB typu C powinno się dać.