posiadam komputer oraz laptopa, oba urządzenia połączone są kartami sieciowymi poprzez zwykły kabel sieciowy. Czyli wszystko ok tylko nie potrafie tego skonfigurować tak, zebym mógł wymieniać pliki pomiędzy tymi dwoma PC’tami. A więc…
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu tego w srodowisku Windows XP.
Wykonalem wszystko tak jak pokazuja w tym wideo ale dalej mam problem.
Komputery reaguja na wyjecie kabla itd. lecz nie moge puscic miedzy nimi nawet ping’a. Oczywiscie maja taka sama grupe robocza oraz jeden ma adres IP zakonczony _._.0.1 drugi _._.0.2 lecz to nic nie daje. Jedyna oznaka jakiejkolwiek lacznosci miedzy nimi to to, ze jeden widzi drugi komputer w grupie roboczej lecz nie moze sie z nim polaczyc. Drugi komputer nie widzi nic.
Nie mam pomyslu jak to rozwiazac. Komputery wysylaja pakiety lecz nie odbieraja nic. Jedyne co przychodzi mi do glowy to to, ze moze kabel jest zle zrobiony, chociaz powinien byc raczej dobry - o czym tez moze swiadczyc to, ze komputery wskazuja, ze kabel sieciowy jest podlaczony.
Prosze o pomoc, moze ktos ma jakis pomysl na to co moglem zrobic zle.
Tak, kabelek mam skrosowany bo lacze kompy bezposrednio a wylaczenie zapory nic nie daje niestety bo probowalem juz wczesniej.
Najbardziej martwi mnie to, ze kompy nie chca sie w ogole pingowac.
Edit:
Ping zaczal isc, tylko strasznie slaby… dochodzi co piaty w czasie ponizej 1ms a reszta nie dochodzi. Hmm… dziwinie mi to wyglada, bo predzej spodziewal bym sie sytuacji, ze bedzie slaby ping a nie, ze jeden dochodzi z makasymalna szybkoscia a reszta w ogole. Wie ktos moze czym to moze byc spowodowane?
dodatkowo polecam wykonać na obu komputerach ping 127.0.0.1, jak nie będą dochodzić pingi na którymś komputerze to znaczy że ten komputer ma uszkodzoną kartę sieciową.