Połączenie flash z PHP


(Rower14) #1

Witam!

Czy da się połączyć Flash z PHP.

Przykład:

Gra motoryzacyjna- kupuje się rzeczy normalnie włożone w PHP i np kupiona rzecz przenosi sie do edytora flash gdzie możemy sobie poskładać auto. Chodzi także mi oto żeby to było zapisywane w bazie danych.

Czy jest to możliwe?

Pozdrawiam!


(Marek Ciarkowski) #2

chyba najprostszy sposób

baza danych

CREATE TABLE `dodawanie` (

      `id` mediumint(8) unsigned NOT NULL auto_increment,

      `tresc` text NOT NULL,

      PRIMARY KEY (`id`)

    ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=13;

kod test.php

<?php


    $nazwa_bazy='flash_php_testy';

    $localhost='localhost';

    $username='root';

    $password='krasnal';

    ////////////////////////////////////////////////////

    $con=mysql_connect($localhost, $username, $password);

    mysql_select_db($nazwa_bazy);

    $tresc_php=$tresc_fla;

    $dodaj= mysql_query("INSERT INTO dodawanie (tresc) VALUES ('$tresc_php')");

    mysql_close($con);

    echo '&dane_z_php=Dziękujemy za wypełnienie formularza.';

    ?>

a ten kod wstawiasz do nowego projektu flash w pierwszej klatce i już powinno działać

function pobierz_dane(){


        var jakas_tresc:String = "tu jakiś tekst tu jakiś tekst tu jakiś tekst tu jakiś tekst tu jakiś tekst"


    var result_lv:LoadVars = new LoadVars();

        result_lv.onLoad = function(success:Boolean) {

        if (success) {

            trace(this.dane_z_php);

        } else {

            trace("Error connecting to server.");

        }

        };

        var send_lv:LoadVars = new LoadVars();

        send_lv.name = name_ti.text;

        send_lv.sendAndLoad("http://192.168.0.144/~flash_test/kopia sendANDload/test.php?tresc_fla="+jakas_tresc, result_lv, "POST");

    }

    pobierz_dane()

będziesz musiał zmienić pewnie link do pliku php w kodzie flash pod swoje ip itd

Generalnie wszystko jest proste flash wysyła jakiś tekst do php, php go zapisuje w bazie i zwraca “Dziękujemy …” do flasha. Flash to wyświetla i tyle.

ps. flash obsługuje kodowanie utf-8 więc każde inne odpada