Połączenie gniazdka ściennego z routerem

Uszanowanie Panowie,

Niedawno miałem remont pokoju i postanowiłem założyć sobie na ścianie gniazdka sieciowe na RJ-45. W moim zamyśle chciałem to rozwiązać tak: pierwsza końcówka kabla UTP wpięta do routera, ucięcie kabla i włożenie przewodów do gniazdka naściennego, a z gniazdka połączenie przewodem RJ-45 - RJ-45 do komputera oraz z drugiego wejścia do konsoli. Teraz naszła mnie refleksja czy takie rozwiązanie zadziała czy do takiego gniazdka naściennego używa się jakiegoś innego urządzenia, a nie routera?

Z góry dziękuje za odpowiedź,

Pozdrawiam.

Z tego co rozumiem masz 2 porty w gniazdku -  musisz doprowadzić do niego 2 sygnały z switcha (gniazdko samo w sobie nie ma żadnej logiki, więc 1wyjście - jeden sygnał wejściowy), (każde urządzenie musi mieć połączenie z switchem, lub między gniazdkiem a konsolą i pc powinien być switch) więc masz kilka opcji:

• router z switchem  :arrow: 2x skrętka :arrow: gniazdko :arrow: ściana 2kable :arrow: gniazdko :arrow: tutaj pc i konsola osobnym kablem
  • każde 2skrętki w jednym miejscu możesz zastąpić jedną dorabiając drugą wtyczkę z każdej strony kabla
  • w ścianie może iść jeden kabel analogicznie j/w
  • router :arrow: skrętka :arrow: gniazdko :arrow: sciane kabel :arrow: switch :arrow: osobno do pc i osobno do konsoli
  • Każde gniazdko możesz wyeliminować (jak w twoim rozwiązaniu), jednak jedyne co jest problematyczne w takim połączeniu to zużycie - załóżmy kabel się przerwie w miejscu od routera do ściany i musisz wymienić całość - dlatego lepiej użyć dwóch gniazdek (na obu końcach kabla pod tynkiem / w korytku)
  • co do obcinania - taniej cię wyjdzie kupić sam kabel i zarobić wtyczki.

Tak, w gniazdku są dwa porty, a ja już w ścianie mam poprowadzone dwa przewody, bo każdy z nich trzeba podłączyć osobno w tym gniazdku.

Właśnie o to rozwiązanie mi chodzi tylko się zastanawiam czy mój router ma switch. Jego model to Linksys WAG200G. W jaki sposób mogę to sprawdzić?

Zgadza się, ale mam dostęp do tych narzędzi, w sensie do tego noża więc nie będzie to problemem.

Te żółte porty to właśnie switch

Ameryka, wszystko wiem. Dziękuję bardzo za pomoc! :slight_smile:

Generalnie to używa się krosownicy. Do takiego panelu wpina się kable (same przewody). I wówczas do niego możesz podpinać dowolne urządzenia patch cordem. Oczywiście nie musisz sobie czegoś takiego montować, ale będzie estetyczniej i wygodniej. Patch panel umieszczasz w miejscu, w którym zbiegają się wszystkie kable.