Połączenie LAPTOP >>> WIEŻA HIFI bez JACKa

Witam,

w najbliższych dniach mam zamiar podłączyć swojego laptopa do wieży HiFi. Mam już dość płaskiego dźwięku.

Niestety - wyłamałem sobie wyjście 3,5 Jacka słuchawkowe w laptopie, a nie mogę wymienić samodzielnie karty dźwiękowej czy tego elementu, bo stracę gwarancję (a Sony uzna to za mechaniczne uszkodzenie i się na mnie szczerze wypnie).

Stąd chciałbym się spytać, czy jest możliwość ominięcia tego problemu - tzn. czy są adaptery, przejściówki, cokolwiek, co pozwoli mi na przesyłanie dźwięku poprzez port USB drogą: USB —> MiniJack (potem normalnie kablem) ----> 2xChinch w wieży ?

Czy ktoś z Was miał styczność z takimi adapterami, korzystał z nich i wie, że to możliwe i opłacalne?

A może są jakieś inne drogi na ominięcie tego problemu?

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :wink:

Pozdro :smiley:

Taki adapter nazywa się zewnętrzną kartą dźwiękową, kupujesz, podłączasz i masz dźwięk - tylko po co?

Zawieź do serwisu na wymianę gniazda. Myślę, że zapłacisz niewiele - gniazdo sprawne, dźwięk jest, adapterów dodatkowych brak - same zalety.

Ale mam jeszcze rok ważną gwarancję - wówczas ją stracę i jak coś się sypnie, a Sony to skira - to będzie kicha, nie?

Naprawa w autoryzowanym serwisie nie powoduje utraty gwarancji. Na twoim miejscu zadzwoniłbym do serwisu gwarancyjnego by zapytać ile kosztuje przylutowanie urwanego gniazdka :slight_smile:

Ok, Panowie - w takim razie spróbuję coś z tym zrobić tak, jak sugerujecie.

Wielkie dzięki za pomoc!