Mój problem polega na tym, że za każdym razem po połączeniu mojego laptopa Samsung z TV Philips, sygnał przesyłany za pośrednictwem HDMI, jest w częstotliwości 60 Hz . Niestety, mój telewizor takiej częstotliwości odświeżania nie obsługuje, toteż zamiast obrazu pojawia się ztp ‘tęcza’. Dopiero po zmianie w Panelu Sterowania NVIDIA na 50 Hz, widać poprawnie obraz. Jest to bardzo męczące, gdy za każdym razem muszę grzebać w panelu sterowania, by wyświetlić obraz na TV. Czy da się ustawić, by automatycznie po podłączeniu TV, ustawiało się 50 Hz ?
Spytaj się w autoryzowanym serwisie czy nie mogą ci zaktualizować softu w TV. Ogólnie z Philipsem były jakieś dziwne jazdy jeśli chodzi o podłączenie przez hdmi z laptopem. Zdarzało się, że obraz szedł bez problemu ale z kolei dźwięku nie było w ogóle. Ani na tv ani w laptopie. Na kilku modelach sprawdzone i tylko z philipsem taki problem miałem.
No serio ci mówię, że najprędzej zadzwonić do nich i spytać czy w twoim modelu jest możliwość aktualizacji softu. Inaczej będziesz gdybał i szukał po forach. Zadzwonić szybciej.
Po za tym sprawdziłbym jeszcze tego laptopa na innym LCD i wykluczył czy to wina portu w laptopie czy TV.
Sprawdzałem na LG 32’ calowym, wszystko jest w porządku, obsługuje częstotliwość 60 Hz. Podpiąłem pod mój problematyczny Philips Dekoder HD , i było wszystko OK, wychodzi na to, że ma tylko problemy z komputerem… Dziękuję za pomoc. Postaram się zadzwonić do BOK Philipsa. Mam nadzieję, że taka usługa nie będzie zbyt wiele kosztować, bo telewizor mam z drugiej ręki i jest bez gwarancji.
Zadzwoń, spytaj czy jest taka możliwość i ile chcą. Jeśli nie będzie ci odpowiadać, a masz w TV wejście USB to sam spróbuj sobie zrobić update. Jeśli wejściem serwisowym jest tylko rs-232 to już większa zabawa. No chyba, że masz laptopa Samsung P460 lub 560 to wtedy masz wyjście w nim.
Mój laptop to Samsung R510, telewizor to Philips 19PFL5522D/05. Jest w nim wejście USB, a nawet dwa. Narazie wysłałem e-maila do firmy Philips z zapytaniem o mój problem. Jeśli chciałbym samodzielnie dokonać upgrade’u firmaware w TV, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić chociaż w lakoniczny sposób, jak to zrobić? :?
Niestety, nie ładuje się on domyślnie, można go wczytać ręcznie, ale to nie zawsze działa. Czekam na odpowiedź od firmy Philips…
P.S. Czy nie ma jakiegoś programu, który odpowiadałby za automatyczne wczytywanie rozdzielczości podczas podłączania nowych ekranów?
– Dodane 24.03.2010 (Śr) 17:12 –
Ehh… niestety ich odpowiedź zbyt wiele mi nie pomogła:
"Szanowny Panie,
Dziękujemy za kontakt z firmą Philips.
W odpowiedzi na Pana e-mail informujemy, że wyświetla się taki komunikat, ponieważ sygnał wysyłany przez laptopa posiada zbyt wysokie parametry i telewizor nie jest w stanie go obsłużyć.
W razie pytań prosimy o ponowny kontakt z Biurem Obsługi Klienta pod bezpłatnym nr tel. 008003111318."
____
Będę musiał tam przedzwonić, bo w mailu nie zrozumieli mojego problemu, mimo, że opisałem go dobrze.
Zadzwoń, a nie wysyłaj maila. Niech cie połączą z jakimś serwisantem co się zna. Tak to będą cie zbywać.
Osobiście sprawdziłbym jeszcze wersje kabla i jeśli nie jest w wersji 1.3 to na takim jeszcze bym sprawdził.
W ogóle najprościej to iść do jakiegoś elektormarketu i poprosić o sprawdzenie tego kabla przed zakupem. W 99% przypadków nie robią problemów. Oczywiście jeśli nie idziesz w weekend gdzie jest największy ruch.