Mam połączenie lokalne, jest pod nim podpięte 20komputerów, na każdym z nich zainstalowany jest program do obsługi pracy, który potrzebuje mieć połączenie z internetem ( połączeniem lokalnym), wszystkie komputery połączone są do telefonów stacjonarych, jak się odłączy kabel sieciowy od telefonu, internet / program nie działa w komputerze. Czy jest taka możliwość ( jeśli tak to jak? ) ,że w momencie kiedy przestaje działać internet, mogę podłączyć Modem/paluch? z internetem aby działał internet / program na danym komputerze? Programu nie mogę uruchomić w domu na domowym internecie, ponieważ działa tylko w pracy na lokalnym. Czy jest w ogóle taka możliwość? Przewertowałem internety ale nic mi to nie dało … Pozdrawiam
Spróbuj to jeszcze raz napisać, ale tak troszkę bardziej zrozumiale… Zabierasz komputer z pracy do domu i program przestaje działać? Tak to zrozumiałem. Może chodzi Ci o to, że program do obsługi “pracy” nie jest powiązany z dostępem do internetu, ale z dostępem do sieci lokalnej w firmie (gdzieś w firmie jest serwer zarządzający tym programem/bazą danych)?
Dokładnie, to drugie Jest powiązany z dostępem do sieci lokalnej, i czy w momencie kiedy w firmie padnie serwer zarządzający programem/bazą danych padnie, czy jest możliwość przez jakieś inne łącze go uruchomić? Jeśli tak to jak?
Jeżeli padnie serwer - to nie, z pustego w próżne i Salomon nie naleje (nikt przecież nie ma Waszych danych). Takie rzeczy to trochę bardziej skomplikowana architetura (klaster aplikacyjny i podobne). Co do Twojego problemu: potrzebujesz podłączenia VPN z Twojego domu. VPN (wirtualna prywatna sieć) tworzy jakby “rurę” w Internecie łącząc Twoją sieć z domu (lub pojedynczy kompyter) z firmą sprawiając wrażenie, że znajdujesz się w firmie (w tej samej sieci lokalnej). Komfort pracy zależy od szybkości Internetu (głównie od uploadu w firmie i w Twoim domu). Konfiguracja zależy od routera (czy ma możliwość VPN). Najprościej jednak dla Ciebie by było pewnie zostawiać komputer w firmie i łączyć się bezpośrednio do niego (np. TeamViewer).
To może inaczej, jeśli padnie serwer który daje internet i przez to działa ten program, to czy np. przynosząc swój modem z domu mogę stworzyć serwer zewnętrzny, który da połączenie programu z internetem i przez to zacznie on działać ?
Mieszasz strasznie. Raz piszesz jedno a potem drugie, więc radzę sobie to przemyśleć / rozrysować z krótkimi opisami a potem wraz z swoim schematem zamieścić pytanie.
Jest program, który ma połączenie lokalne - łączy się z telefonem stacjonarnym a telefon z modemem. Wszystko jest w sieci plus. Czy jeśli plus straci zasięg / padnie - jest możlwiość abym przyniósł swój modem z kartą na której znajduje się internet, i połączył się z programem aby ten działał ? Skoro i tak i tak pracuje poprzez połączenie internetowe, to chyba jest taka możliwość ?