Połączenie modemu Vectry z Access Pointem

Hej,

A w jakim trybie (Operational Mode) ustawiony jest obecnie router?

Pozdrawiam,

Dimatheus

A jesteś pewien że ten modem jest bez w - fi sprawdź jeszcze raz dla pewności ustawieniach.

A widziałeś modem z Wi-Fi ?

Tryb to AP- Access Point. Do wyboru jest jeszcze Client i AdHoc

Nie mieszaj ap z routerem, router w trybie ap to nie ap, mając router w trybie ap obsłużysz tylko jedno urządzenie bo od dhcp vectry więcej ich nie dostaniesz (przymajmniej kiedyś tak było), skoro masz pc po co ci wifi ? :stuck_out_tongue:

• Mieszasz strasznie, zresetuj ten router do ustawień fabrycznych (trzymaj reset puki się wszystkie diody nie zaświecą)

• Podłącz port Ethernet modemu do portu WAN routera

• Podłącz PC do portu LAN o ile jakieś pc występują

• Zresetuj modem (trzymaj  reset aż zapalą się wszystkie diody)

• teraz są dwie opcje, połączenie jest lub go nie ma

• jeśli jest ustaw sobie zabezpieczenia na wpa2psk + hasło

jeśli nie ma, na komputerze wcześniej podłączonym do modemu:

• win+R :arrow: cmd :arrow: enter :arrow: ipconfig /all :arrow: tam będziesz miał  coś w stylu “karta ethernet nazwa połączenia”
  • przepisujesz adres fizyczny do pola mac cloning i dajesz save
  • znów resetujesz modem 
  • patrz pkt6

Nie wiem co wg Ciebie mieszam, bo ogólnie sprawa jest jasna tylko jakoś ciężka do rozwiązania przynajmniej dla mnie, a pytanie po co mi wifi raczej nie dotyczy problemu, więc nie widzę celu jego zadawania :slight_smile: Zrobiłem tak jak mówiłes, ale dalej łączy z routerem ale brak dostępu do internetu. Z tym, że w mac cloning wpisałem mac karty bezprzewodowej no bo z routerem się łącze po wifi , a nie po kablu. I jeszcze sprawa z tym do którego gniazda podłączyć kabel w routerze do Lanu czy Wanu. Kolega wyżej pisał wcześniej, że do Lanu , a Ty mówisz do WANu. Chodź i tak próbowałem na oba sposoby…