Połączenie modemu Vectry z Access Pointem


(Krolik08) #1

Witam wszystkich. Posiadam internet kablowy z Vectry. Modem jaki otrzymałem to Cisco EPC3008. Jest on bez modułu WiFi. Jednak mam również router Speed port W500V i chciałbym z niego zrobić Access Pointa. Trochę się z tym bawiłem, ale nie bardzo mi wyszło, nie wiem nawet czy to w ogóle możliwe. Proszę o porady


(Dimatheus) #2

krolik08 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Longhorn2009) #3

Jest internet kablowo gdy połączyłeś urządzenia?

DHCP na routerze wyłączałeś?


(Krolik08) #4

Internet jest normalnie jak podłączam modem do kompa. W ogóle to z tym Access Pontem ( w zasadzie routerem z którego chce zrobić AccessPointa) to też nie wiem czy dobrze podłączam. Router  podłączam do portu WAN a kompa do LAN. No próbowałem też z wyłączonym to jest tam opcja klonowania maców to nie wiem czy tam trzeba coś ustawiać. Ogólnie to komputer pracuje w sieci z Access Pointem, ale nie ma internetu 


(Longhorn2009) #5

Spróbuj wyłączyć DHCP na routerze i połącz modem z routerem portami LAN. Podaj też jaką maske daje modem.


(Krolik08) #6

Próbowałem w ten sposób. Maską jest ip modemu. Tylko chyba ip routera i modemu są w innej podsieci tak mi się wydaje. Na modemie nie mogę zmienić ustawień, bo Vectra nie udostępnia takiej opcji, a na routerze jak chciałem dac np. koncówke 100.10 to i tak się nie zmieniałopost-267888-0-62844000-1422286527_thumb.


(Longhorn2009) #7

Możesz w ogóle wejść na ustawienia modemu?

Jaki ma adres?


(Krolik08) #8

Wejść w ustaiwenia mogę, ale nie mogę ich zmienić. Adres modemu to 192.168.100.1


(Longhorn2009) #9

Te ustawienia u góry to z routera? Bo wygląda na router - są ustawienia wifi i wygląda, że on też masz adres 192.168.100.1 taki sam jak modem, z tego co piszesz. A tak nie powinno być.


(Krolik08) #10

Nie nie, router ma 192.168.2.1 sam nie wiem czemu tam w pasku na screenie jest 100.1 pewnie chciałem wpisać i tak zostawiłem. Modem ma 192.168.100.1


(Longhorn2009) #11

Ustaw router na 192.168.100.2 (w IP-address > Save&Run) i 192.168.100.1 jako bramę (to już jest ustawione).

Dla pewności możesz jeszcze wyłączyć firewalle.


(Krolik08) #12

No teraz się udało :slight_smile: IP się zmieniło, komputer pinguje zarówno router jak i modem, jednak internetu nie ma. Dioda LINK na modemie świeci się na pomarańczowo, a powinna chyba na zielono. 


(Longhorn2009) #13

Sprzęty połączone portami LAN?

Pokaż główną zakładkę ze statusem połączenia z modemu i wynik polecenia tracert www.google.pl z wiersza poleceń.


(Krolik08) #14

Tak, sprzęty połączone portami LAN. Komenda tracert wyswietla, że nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego www.google.pl a jeśli chodzi o status modemu to chyba z tego screena nie wiele da się wywnioskować. Ewentualnie może po zalogownaniu, ale żadne kombinacje typu admin/admin nie dają efektu

post-267888-0-52217500-1422289569_thumb.


(Longhorn2009) #15

Pokaż jeszcze wynik polecenia ipconfig /all z wiersza poleceń.


(Krolik08) #16

Kurcze, nie mogę wrzucić już pliku, bo wyczerpałem limit. Zapewne interesują Cie ustawienia karty bezprzewodowej no to mam tam z automatu ip i maske. Próbowałem teraz na sztywno ustawiać, ale nic nie dało. Brama ciągle jest 192.168.2.1? To nie wiem czemu tak, a jeszcze serwer dhcp to 192.168.100.2 to też nie wiem skąd?


(Longhorn2009) #17

Wpisz ipconfig /renew. Jak nie da efektu to podaj 192.168.100.1 jako bramę i DNS: 8.8.8.8, 8.8.4.4, IP: 192.168.100.3. Maska uzupełni się automatycznie.

DHCP na routerze wyłączone?


(Krolik08) #18

Niestety zrobiłem na sztywno tak jak napisałeś i dalej brak dostępu do internetu. DHCP wyłączone na routerze tak jak mówiłeś. A może być opcja, że to po stronie Vectry coś ? Że jeśli nie wzięłem oferty z wifi to nie będzie opcji podłączenia?


(Longhorn2009) #19

A dla testu włącz DHCP na routerze. Vectra za specjalnie raczej nie blokuje połączenia, tylko może ewentualnie ograniczać na masce połączenie do pojedynczego adresu IP.


(Krolik08) #20

Włączyłem DHCP na routerze i dalej to samo. Karte też teraz próbowałem i na sztywno i na automatycznie i też nic. Na dzisiaj daje sobie spokój już. Jutro jeszcze z tym powalcze.