Połączenie nie jest prywatne - NET::ERR_CERT_REVOKED

Hej,

Mam następujący problem w przeglądarkach Chrome/Edge (nowa, oparta na Chrome)/Internet Explorer.

Gdy wchodzę na niektóre strony (jak na przykład https://forms.microsoft.com, albo https://amdrewards.com) wyrzuca mi błąd jak na załączonym screenshotcie.

Problem jest o tyle ciekawy, że nie występuje w Firefoxie.

Co już próbowałem, by naprawić błąd:

  1. Aktualizacja i synchronizacja daty/godziny (w systemie i w BIOSie)

  2. Wyłączenie AV

  3. Wyłączenie firewalla

  4. Zmiana sieci z prywatnej na publiczną

  5. Wyłączenie/włączenie odkrywania sieci w ustawieniach sieci

  6. Inna sieć

  7. Wyłączenie sprawdzania certyfikatu w ustawieniach internetowych

  8. Zmiana DNS na OpenDNS/Google

I w zasadzie NIC, ale to NIC nie pomaga.

Co więcej, inny komputer w tej samej sieci nie ma tych problemów. Nawet przepiąłem dysk z drugiego komputera do tego, który ma problem, uruchomiłem system i problemu nie ma, co wyraźnie wskazuje na jakiś problem po stronie systemu. Różnica między jednym a drugim to np. jeden jest postawiony “przez” UEFI, a drugi stoi na “Legacy”. I zaczynam się zastanawiać czy tutaj nie tkwi problem - relacja Windowsa z BIOSem po UEFI i jakieś nieprawidłowości z datą czy coś takiego.

Co ciekawe komputer jest nowy, system świeżo postawiony, więc raczej wykluczam to jakieś infekcje itp.

Kompletnie nie rozumiem skąd ten problem i jak go rozwiązać. Jakieś pomysły?

polaczenie

Odpowiadam sam sobie, gdyby ktoś był ciekaw rozwiązania… Otóż po trybach awaryjnych, testowaniu aplikacji po aplikacji, która mogłaby wpływać na połączenie, aż po instalowanie drugiego systemu na drugim dysku by sprawdzić, czy problem występuje… Okazało się, że odinstalowanie Microsoft Edge (nowej wersji opartej na Chrome) rozwiązało problem jak ręką odjął. Wszystko od teraz działa poprawnie na Chrome, starym Edge, starym Internet Explorerze (poprzednio nie działało). Wygląda na to, że Microsoft coś ostro skopał w swoim nowym Edge…

1lajk