Połączenie o ograniczeniu lub braku łączności


(Szponar1994) #1

Witam.

 

Sprawa ma się następująco: po włączeniu komputera pojawił się komunikat o ograniczeniu lub braku łączności z siecią. Wcześniej komputer działał normalnie, tj. nie było żadnych problemów z połączeniem. W opcjach nic nie zmieniałem, w ogóle nic nie ruszałem, ale jednak coś się popsuło (wiem że samo nigdy się nie psuje ale jednak). Wi-fi działa jednak dalej bez problemu. Nie mam pomysłu co mógłbym zrobić. 

 

Dostawca internetu: Netia

Model router'a: TP-LINK TD-W8901G

Karta sieciowa: Atheros AR8132 PCI-E Fasr Ethernet Controller

 

Jeśli potrzeba jakichś informacji proszę pisać.


(XMan) #2

W Menedżerze urządzeń nie ma jakiś żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?

 

Sprawdzałeś inne DNS-y ?

 

Open


(Szponar1994) #3

W menedżerze nie ma żadnych żółtych wykrzykników, wszystko jest jak powinno być, jedyny wykrzyknik jest na pasku zadań przy połączeniu lokalnym. Próbowałem te DNS-y, nie chce się połączyć. Próbowałem jeszcze zmienić kabel, ale ciągle jest ten sam problem.


(roobal) #4

Problem nie wystąpił czasem po aktualizacji systemu? Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń :arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all
nslookup dobreprogramy.pl
netsh int ip show route

Wyniki wszystkich poleceń wklej w tagu code (możesz użyć przycisku z ikonką dwóch nawiasów ostrokątnych na pasku narzędzi edytora postu) lub na stronę http://wklej.org i podaj tu tylko link.


(Szponar1994) #5

Ostatnie polecenie (netsh int ip show route) nie działa - pojawia się komunikat, że nie znaleziono polecenia.

ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

        Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : karol
        Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
        Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
        Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
        Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Hamachi:

        Sufiks DNS konkretnego połączenia :
        Opis . . . . . . . . . . . . . . : Hamachi Network Interface
        Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 7A-79-19-83-5A-F4
        DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
        Autokonfiguracja włączona . . . . : Nie
        Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 25.131.90.244
        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.0.0.0
        Brama domyślna. . . . . . . . . . :
        Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 25.0.0.1
        Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 1 lutego 2014 21:23:48
        Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 1 lutego 2015 21:23:48

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

        Sufiks DNS konkretnego połączenia :
        Opis . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8132 PCI-E Fast Ethernet C
ontroller
        Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-24-1D-B9-06-C3
        DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
        Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
        Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.99.199
        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
        Brama domyślna. . . . . . . . . . :

nslookup dobreprogramy.pl


*** Domy_lne serwery nie sĄ dostcpne.
Serwer: UnKnown
Address: 127.0.0.1

*** UnKnown nie moľe znale«+ dobreprogramy.pl: No response from server.

(roobal) #6

Sterownik do karty sieciowej masz zainstalowany, bo jak widać karta sieciowa działa, jednak ma ona problem z uzyskaniem adresu IP z serwera DHCP. Problem może występować na niższych warstwach modelu ISO/OSI, np. filtrowanie MAC lub uszkodzony kabel, karta sieciowa lub port przełącznika, ewentualnie w trzeciej warstwie (błedna konfiguracja DHCP). Na początek przypisz adres ręcznie z podsieci, w której jest router, tj. jeśli router ma adres na przykład 192.168.1.1 i maskę 255.255.255.0 to przypisz ręcznie adres na przykład 192.168.1.8 i maskę 255.255.255.0 oraz bramę domyślną 192.168.1.1. Jeśli router ma inny adres np. 192.168.0.1 to postępuj analogicznie, tzn. zmień tylko cyfrę w ostatnim oktecie, czyli po ostatniej kropce.

 

Jeśli to jest Windows XP, to możliwe że nie rozpoznaje polecenia.

 

To akurat jest związane z tym, że karta sieciowa nie ma odpowiedniej konfiguracji protokołu IP, tj. brak adresów DNS.


(Szponar1994) #7

dzięki wielkie to przypisanie adresu ręcznie pomogło. Problemik rozwiązany :slight_smile: