Chciałbym podłączyć komputer do telewizora, tak aby móc uzyskać wyświetlany obraz z monitora komputera na telewizorze. Jednak zupełnie nic na ten temat nie wiem. Mam kartę graficzną GeForce 6600, czy w ogóle pójdzie na tej karcie graficznej? Jaki kabel kupic? Proszę o pomoc.
@vacek4 wszystkie karty mają na wyjściu svideo. Odnośnie twojego drugiego punktu to źle piszesz, i nie trzeba tu żadnych zbytecznych konwerterów oraz przejściówek. Jeśli ma w TV wejście s-video kupuje przewód S-Video (na wejściu i wyjściu) i tyle, potrzebował będzie jeszcze przewodu audio (stereo mini jack->chincz). Jeśli posiada złącze SCART (popularnie zwane Euro) kupuje przewód S-Video->SCART (audio będzie na jednym przewodzie). Podłączanie na chincze video to ostateczność jakość będzie b.kiepska. Uwaga do długości przewodu Video (ważna jest też jakość samych wejść Video w TV). Nie kupuj więcej niż potrzebujesz. Ogólnie do 5 metrów nie ma większych zakłóceń, powyżej im więcej tym gorzej, ponadto transmisja przez scart ma większe zakłócenia niż przez S-Video.
Klasyfikacja wedłóg jakości (najlepiej,najgorzej) S-Video->SCART->Chinch
OCZYwiście jesli podłaczasz do LCD TV to tylko i wyłacznie przewódem HDMI.
p.s. dobrej jakości odpowiedni kabelek kupi w każdym dobrym sklepie elektronicznym, Allegro wychodzi drożej (trzeba doliczyć koszty wysyłki), przykładowe ceny “sprzętu” który ja posiadam:
ad.1. to się nie zgadzaj, przecież chłopak pisze jak byk że ma GF6600 (nie miałem na myśli żadnych zabytków, bo najsłabasza karta jakakolwiek miałem to był GF2MX)
ad.2. estetyka nie ma tu żadnego znaczenia, zawsze podłaczasz do najlepszego jakościowo wejścia
ad.3. tu masz rację:
za wikipedią:
Zapewne część producentów tego typu kabelków ma to na uwadze dlatego odpowiednia "przeróbka jest wykonywana (sprawdziłem w moim starym kablu i jest).
Z praktyki mojego TV (wyposazonego w 3 wejścia SCART), obraz czarno-biały miałem tylko na wejściu pierwszym który pracuje domyślnie w trybie RGB i tu rzeczywiście zonk, natomiast na pozostałych miałem kolor.
btw w zalezności od producenta kart, odpowiednia przejściówka znajduje się w komplecie (tak jest w przypadku kart Gigabyte).
Jak sam piszesz twój kabel jest krótki (2.5m). Nawet przy kiepskiej jego jakości nie będziesz miał większych zakłóceń, ale spróbój podłączyć jakiegoś dziada o przykladowo 7metrach (nie każdy ma TV obok komputera) i przekonasz się że czasem warto dołożyc te parę złociszy.
moja karta to GF 8800GT Galaxy ze złączem S-VIDEO w śledziu…chciałbym podłączyć TV do kompa, abym mógł odbierać sygnał z TV na kompie oraz wyświetlać obraz z PC na ekranie telewizora. Słyszałem, że trzeba podłączyć do magnetowidu, tyle że mój magnetowid nie ma wyjść audio i wideo a jedynie złącze SCART(Euro złącze)…w jaki sposób podłączyć? Czy żeby odbierać obraz z TV trzeba tuner?
W dniu03.05.2008, o godzinie15:25został dopisany post przez pozdro
i jak możecie to poleccie mi jakie przejściówki kupić