Z góry przepraszam za “refresza” jesli takowy miał miejsce…, a przechodząc do tematu mam pytanko.
Posiadam internet od orange 1MB/s jest to łącze ADSL z modemem ZTE ZXDSL 852 za ok tydzień wybiore się na przedłużenie umowy na 10 bądź 20 MB/s i teraz chciałbym podpiąć router do tego połączenia abym miał internet bezprzewodowy przez wifi (do laptopa, telefonu) oraz w jednostce centralnej. Co muszę zrobić aby takową sieć zrobić (oprócz zakupu routera). Oraz proszę o doradzenie jakiego routera.
Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne odnośniki do powstałych już tematów.
z tego co piszesz wnioskuje kabel telefoniczny --> modem --> ruter z wi-fi --> laptop, telefon (kablem PC) bądź wi-fi jeśli masz adres automatyczny to nic nie robisz. Jeśli masz stałe IP to musisz wszystkie urządzenia skonfigurować.
czyli wystarczy tylko prosta kofig. ok dzięki za pomoc a może orientujesz się jaki modem byłby dobry tam żeby miał przpustowość ok 50mb/s i oczywiście żeby się nie wieszał … ?
u mnie siec wygląda tak radiowy net kablem --> ruter -->kabel 15 metrów --> ruter i z niego WIFI na łapka i kablem na stacjonarny.
jeśli chcesz zostawić modem to jak wyżej napisałem. a model. u mnie chodzi TP link tl-we340G wiec max to 54mb/s (niema wbudowanego modemu).
Jeśli chcesz zastąpić modem czyli: kabel telefoniczny -->ruter z modemem i WIFI --> lapek, telefon i PC. to http://www.ceneo.pl/1360414s w lapku jaka masz WIFI? b g n czy b g?