Połączenie pianina z PC

Mam pianino Casio Privia PX-310, kupiłem kabel MIDI, który podłącza się do kompa za pomocą wejścia do gier (tam gdzie sie podlaczalo kiedys joystick :P) i chcę, żeby programy do produkcji muzyki typu Ableton i Logic mogły go wykryć, lecz bezpośrednio sie chyba tego nie da zrobić. :wink: Kto wie jak to zrobic, niech mnei oswieci.

by urządzenie zadziałało musi być wykryte i zainstalowane przez system (na stronie producenta jest jakieś oprogramowanie ??)oprogramowanie oraz sprzęt powinien być kompatybilny z softem…

No właśnie problem w tym że go nie wykrywa … poszukam o tym na stronei Casio, może dlatego żę to przez ten tragiczny port, czy zwyczajnie oprócz USB przez taki port się łaczy pianino?

łączyło się przez midi port - stare rozwiązanie- znalazłeś sterowniki ?? niektóre urządzenia - zwłaszcza te nietypowe nie są zgodne ze standardem plug and play i trzeba zainstalować ręcznie przez dodaj nowy sprzęt.

Nie ma sterowników na stronei Casio, tlyko jest pod USB. Spróbuje dodać ręcznie.

to potrzebujesz jeszcze jakiegoś kompatybilnego softu…

hmm badziewny program tlyko z plikiem exe tam widzialem ktory mi nadal nei wykrywa pianina, moze jednak pkuie te usb … :confused: