Połączenie sieciowe jest, ale internetu nie ma :(


(Matik777) #1

Znalazłem kilka tematów związanych z tym problemem, jednak w żadnym nie mogłem znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie :frowning:

Posiadam Neostradę 1 mb/s. Mam dwa komputery połączone kablem sieciowym (w oby dwóch komputerach są karty sieciowe). Udostępnianie plików działa, drukarka też. Na komputerze, na którym jest zainstalowana Neostrada jest internet, jednak na tym drugim już nie. Jak zrobić żeby był internet w tym drugim?


(Mihau X64) #2

Kup router i podepnij oba komputery do routera wtedy każdy z komputerów działa niezależnie od drugiego. siec też działa itp…


(MrAsusrp6) #3

Udostępnij połączenie

:arrow:http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 … Windows+XP


(Adrian Bakowski) #4

ip na karcie sieciowej kompa, z którego udostępniasz neta: 192.168.0.1,maska 255.255.255.0

na drugim kompie:

ip: 192.168.0.2

maska: 255.255.255.0

brama: 192.168.0.1

dns: 192.168.0.1

i w właściwościach połączenia neostrady udostępniasz to połączenie


(Matik777) #5

Nie chcę wydawać pieniędzy na router.

Nie będzie mi przeszkadzać fakt, że internet będzie działał jeżeli będzie połączony komputer, który ma połączenie z neo.

Jak dokładnie udostępnić Neostradę dla drugiego komputera ?

W właściwościach Neostrady w połączeniach sieciowych w zakładce zaawansowane mam zaznaczone udostępnianie.

Dodam że posiadam modem ZTE ZXDSL 852


(Adrian Bakowski) #6

dokładnie jak masz zaznaczone to tak ma być ustawiasz tylko ręcznie ip, maski i adresy dns wg w/w wzoru i powinno wszytskośmigać


(Matik777) #7

Ustawiłem tak jak napisałeś i nic :frowning:

Gdy na komputerze z Neo ustawiam dla połączenia neostrady IP 192.168.0.1 to pod zrestartowaniu połączenia jest już zaznaczona opcja automatycznego IP


(MrAsusrp6) #8

Moze zechcesz tu zerknac jet podane jak na dloni


(Matik777) #9

W ten sam sposób udostępniam :frowning: i nic.


(Adrian Bakowski) #10

ip 192.168.0.1 ustawiasz na karcie z której wychodzi kabelek do tego drugiego kompa a ja połączeniu z neo ustawiasz automatycznie


(Matik777) #11

Dalej nic nie wychodzi :frowning:

W oknie połączenia sieciowe w grupie LAN mam dwa połączenia:

  • Połączenie lokalne

  • Połączenie 1394

a w grupie telefoniczne:

  • ZTE ZXDSL 852

  • neostrada tp

dalej nie wiem co robić ?


(Adrian Bakowski) #12

192.168.0.1 ustawiasz dla “Polączenie lokalne” a dla neostrada tp ustawiasz udostępnienie


(Matik777) #13

No dalej nic mi nie działa :frowning:

Wydaje mi się że to wina tego że neo za każdym nowym połączeniem zmienia swój IP …


(MrAsusrp6) #14

Mam netie i zmienne ip i działa coś robisz porostu źle


(Matik777) #15

Wszystko robie tak jak mi radzicie.

A może to wina tego że na komputerze połączonym z neo łączę się przez aplikacje Neostrady. Czy jest jakaś alternatywa aplikacji neostrady?


(Olixxx94) #16

AutoConnect:

http://www.pobieralnia.pl/plik-1456-aut … 1.2.5.html


(Pucekmateusz) #17

Na serwerze (tym komputerze podłączonym do neostrady) w opcjach połączenia lokalnego (tego odpowiedzialnego za sieć lokalną z twoim drugim komputerem) wpisz dowolny adres IP np. 192.168.0.13 , maska podsieci: 255.255.255.0 , brame domyślną zostaw pustą.

Na drugim komputerze (tym któremu udostępniasz połączenie internetowe) ustawiasz automatyczne przypisanie adresu IP.

Oczywiście powinno być włączone udostępnianie połączenia internetowego w windowsie w właściwościach połączenia z neostradą.


(Matik777) #18

Problem rozwiązany :slight_smile:

Adresy IP ustawiałem dobrze a problem tkwił w firewallu :confused:

Mam G Data Firewall

Wyłączyłem go i włączyłem zapore z XP sp 2

:mrgreen: