Wiem, że było już o tym na forum, ale naprawdę nie wiem co zrobić. Chodzi o to: mam kartę nvidia fx 7600 gs z wyjściem Tvout. Telewizor podłączam kablem cinch cinch i obraz jest czarno biały. W telewizorze nie mam możliwosci wyboru PAL i tych innych. Co mam zrobić ?
jak podłączyłeś cinch do karty graficznej ?? przecie tam jest wyjście s-video DVI oraz D-SUB, zapewne za pośrednictwem przejściówki s-video na 3 chinche ?? jeśli tak to podłącz chinch’a do środkowego przejściówki.
Tak, podłączyłem za pomocą przejściówki z SVideo na 4 cinch. Czytałem, że trzeba zlutować jakieś dwa piny, tylko nie wiem po co.
do podłącz do każdego po kolei… (resetując kompa za każdym razem)
Próbowałem, nie pomaga.
Dwa piny muszisz zlutować aby karta wysyłała sygnał zespolony do telewizora.(kolor).
Jeżeli to dobrze zlutujesz zapewniam żę będzie chodziło, ja kiedyś również miałem ten sam problem.
Złączono Posta : 21.07.2007 (Sob) 11:59
A i jeszcze jedno, nie zawracaj sobie czasu jakimiś przejsciówkami albo innymi kombinacjami bo szkoda czasu;)
skorzystaj z aplikacji TVtool i zmień tryb pracy z s-video na composite. też mam 7600gs i rzeczywiście po początkowych problemach z uruchomieniem poprawnego wyświetlania na ekranie tv - udało się (bez aplikacji tvtool) u mnie chodziło o odpowiednie podłączenie kabla do przejściówki (nieopisanej)
jeszcze jedno jak włączasz komputer to na ekranie zarówno tv jaki monitora jest obraz (do momentu jak zostanie załadowany sterownik ekranu) czy wtedy są kolory ??
Złączono Posta : 21.07.2007 (Sob) 12:01
nic nie trzeba lutować - brednie
Bo zapomniałem dodać, że przy włączaniu komputera jest już czarno biały ekran. Jak wchodzę do BIOSU to jest też czarnobiało. Czy w takim wypadku TVTool pomoże ?
nie wiem spróbuj, możesz też przygotować lutownicę zgodnie z poradą Kuba1222
a jakiej firmy masz tego Geforca ?
Palit
pokombinuj jeszcze z ustawieniami telewizora a przede wszystkim systemami kodowania obrazu.
Ok potem sprawdzę. Dodam jeszcze że na Ubuntu Linux jest tak samo, czyli też black & white.
Ja na swoim GF2 też miałem problemy z kolorem przy kablu SVIDEO, ale jak uruchomiłem TVTOOLS i dałem sygnał kompozytowy to kolory zawsze sie pojawiały.
W tym TVTool nie mogę zmienić pomiędzy Composite a Svideo. Pisze, że mam kartę z chipsetem Nvidia a w nich się nie da.
Spróbuj tak jak ja napisałem, kiedyś miałem jakąs stronke co opisywała jakie piny zlutować przy złączu euro ale nie pamiętam adresu.
Ok, problem rozwiązałem już w 80 %. Chodziło o to, że ta przejściówka z SVideo na Cinch ma 4 wyjścia : czerwone ,zielone, niebieskie i żółte. Gdy podłączałem do zielonego obraz był właśnie czarno biały zarówno jak w Ubuntu jak i w Win Vista. Teraz podłączyłem do żółtego i mam kolory przy włączaniu komputera i w Ubuntu. A gdy chce włączyć Win Vista w tym momencie gdy ma się pokazać pulpit, sygnał się przerywa i telewizor gaśnie. Przypomnę, że gdy podłączałem do zielonego wejścia Vista mi się uruchamia. Jak zrobić, żeby Vista uruchamiała się w kolorach. Instalowałem najnowsze sterowniki do karty. Proszę o dalszą pomoc.
przecież pisałem żebyś tak zrobił jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś szybciej rozwiązał swój problem…
a teraz
to normalne wejdź w ustawienia karty graficznej tryb wyświetlania a następnie wybierz Klonowanie ekranu (obraz pojawi się na TV)
Ja robiłem tak, tylko że coś poszło nie tak
Ok, pomogło.
Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Pozdrawiam