Mam za zadanie stworzyć małą sieć składającą się z 2 komputerów PC, routera i drukarki.
Nie do końca wiem jak wszystko połączyć i proszę o pomoc obeznanych w temacie
Przejdźmy do konkretów…
SPRZĘT, KTÓRYM DYSPONUJĘ:
Komputer pierwszy - główny
DELL OptiPlex GX260
Pentium 4 2,2GHz
512MB RAM DDR
Dysk 40GB (C, z systemem)
Dysk 10GB (D, dodatkowy)
1 x RJ-45 (złącze karty sieciowej)
Windows XP Professional SP3
Komputer drugi
Celeron 2,4GHz
1GB RAM DDR
Dysk 40GB (C, z systemem)
1 x RJ-45 (złącze karty sieciowej)
Windows XP Home SP3
Router
PLANET ADE-4400 ADSL 2/2+ 4-Port Router
Drukarka
HP LaserJet 1020 z USB
ZAŁOŻENIA, KTÓRE MA SPEŁNIĆ SIEĆ:
internet w obydwu komputerach
możliwość drukowania na drukarce z obydwu komputerów
możliwość przeglądania zawartości dysku jednego komputera z drugiego
Internet to Neostrada, kabel idzie ze ściany prosto do routera. Nie ma w ogóle LiveBoxa TP.
Internet ma działać jak najsprawniej. Wszystko powinno być niezależne (to znaczy, że jak jeden komputer jest wyłączony to mimo tego na drugim działa internet, da się drukować itd.).
Pytanie jak wszystko połączyć fizycznie i przede wszystkim jak skonfigurować Windowsy żeby wszystko było tak, jak chcę.
To będziesz potrzebował jeszcze printservera, bo Twoja drukarka nie ma karty sieciowej.
A w praktyce, pomijając drukarkę, wyglądać to będzie tak:
router podłączony do linii telefonicznej (oczywiście skonfigurowany), do niego kablami sieciowymi podłączone komputery. Najlepiej w obu komputerach włączyć DHCP i ustawić je w tej samej grupie roboczej.
Jeżeli chcesz mieć dostęp do plików na drugim komputerze, wystarczy żę udostępnisz katalogi do których będziesz chciał mieć dostęp.
Z drukarką bez printservera będzie problem. Możesz ją podłączyć do jednego z komputerów i udostępnić w sieci, ale wtedy drugi komputer będzie miał do niej dostęp tylko wtedy, kiedy włączony będzie ten z podpiętą drukarką.
Od dawna XP nie mam, ale z tego co pamiętam, to jak już będziesz wiedział który katalog chcesz udostępnić, to kliknij na nim prawym przyciskiem myszy -> właściwości i tu gdzieś powinieneś znaleźć opcję odpowiednią za udostępnianie.
Nie, wystarczy na tym do którego będzie podłączona drukarka. Podczas dodawania drukarki sieciowej na drugim komputerze (na pierwszym musisz ją udostępnić podobnie jak katalog) sterowniki zainstalują się automatycznie.
Kolega wyżej napisał jakim sprzętem dysponuje. Napisałem czego mu tam brakuje. Ale faktycznie, masz rację - zamiast printservera można zastosować router z wbudowanym printserverem.
I to nie każdy, bo niektóre mają USB tylko do podłączenia pamięci flash jako dysku sieciowego. Tylko nieliczne umożliwiają podłączenie drukarki jako sieciowej. Np bezprzewodowy Asus WL 500G i to nie obsługuje wszystkich typów drukarek, więc print serwer jest rozwiązaniem najpewniejszym. Co do pozostałych pytań, wszystko masz pięknie pokazane tutaj:
A z dysku sieciowego można zrobić prosty serwer, choćby serwer druku, instalując na dysku Linuksa i Sambę albo coś już gotowego i przeznaczonego na ten cel - FreeNAS (oparty na FreeBSD), który wystarczy tylko przekopiować na dysk albo używać w trybie LiveCD/USB. Niektóre dyski mają dodatkowe złącze usb, więc tam można by podłączyć drukarkę.
Pytanie, skoro ma udostępnioną drukarkę, fizycznie podpiętą do kompa A i może drukować z komputera B, po co mu printserwer czy cokolwiek innego? Wystarczy, że komp A będzie cały czas włączony. Niepotrzebnie komplikujecie, jeszcze chwila i będzie miał serwer poczty, www i dodatkowo ftp’a
A szanowny kolega przeczytał dokładnie, z uwagą i zrozumieniem? Szczególnie ten fragment?
Bo coś mi się nie wydaje. Stąd propozycja co do printservera albo moja lub tak jak pisał Areh musi się bez tego obejść, tzn. musi mieć włączone oba komputery aby mógł drukować na drugim, tym bez podłączonej drukarki.
wymaga zakupu nowego sprzętu a nie dotyczy pytania -
gdzie nie ma słowa o dokupowaniu czegokolwiek a jedynie konfiguracji. Ale chyba mimo wszystko przeczytałem ze zrozumieniem, skoro bardziej zależy mu dostępie do internetu na dwóch komputerach, na drukowaniu chyba raczej niekoniecznie. Pewnie czytał wcześniej o sieciach domowych i udostępnianiu neta skrossowanym kablem.
Jak już pisałem drukowanie nie jest aż tak ważne. Komputer A i tak zawsze jest włączony więc nie będzie problemu. Nie ma sensu inwestować w jakieś Print serwery. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyczerpująca dyskusję
Dzisiaj się za to zabieram i w razie problemów będę pisał.
EDIT:
Niestety dopiero dziś się za to zabrałem. Podłączyłem wszystko jak trzeba. Sukces jest połowiczny…
Internet działa na obydwu komputerach. Drukować da się jednak tylko z jednego - głównego (do niego jest bezpośrednio podłączona drukarka). No i komputery nie widzą się nawzajem. Z początku w oknie “Moje miejsca sieciowe” było pusto. Spróbowałem “Konfiguracji sieci za pomocą kreatora”. Teraz każdy komp widzi sam siebie, ale nie widzi tego drugiego.
Macie pomysł co zrobić? Jeśli można to piszcie, co robić krok po kroku. Jestem zielony w kwestiach sieciowych.
Liczę na Waszą pomoc
Chociaż w najgorszym wypadku trzeba będzie wezwać profesjonalnego informatyka
Tak. Ustawiłem tę samą grupę roboczą, uruchomiłem ponownie i sytuacja się nie zmieniła.
– Dodane 24.08.2010 (Wt) 13:45 –
Wziąłem pierwszy lepszy folder na komputerze drugim i go udostępniłem. Ikonka zrobiła się taka z rączką i komputer jeden zaczął to widzieć. Jest postęp, ale teraz jest tak:
Komputer główny (pierwszy) widzi komputer drugi w moich miejscach sieciowych, ale komputer drugi nie widzi pierwszego - w miejscach sieciowych widzi tylko sam siebie.
Na pierwszym tez zrobiłem tak folder z rączką, ale to nic nie dało.
Wejdź na na połączenia sieciowe, właściwości i zobacz czy masz włączone Udostępnianie plików i drukarek na obu. Poza tym w XP muszą być ustawione dwie JEDNAKOWE grupy robocze. Upewnij się czy ta właśnie grupa robocza jest aktywna, reset obu kompów i musi działać, nie ma cudów.
Komputer drugi nie pokazuje pierwszego w “moich miejscach sieciowych”, ale jak wszedłem w “Wyświetl komputery grupy roboczej” to tam są obydwa! I można przez to wejść na pierwszy komputer. Tylko jak teraz zrobić, żeby ikonka pierwszego komputera pojawiła się w moich miejscach sieciowych?