Połączenie z routerem jest a internetu nie ma


(Loto 92) #1

Witam,

mam problem a mianowicie laptop łączy się z siecią poprzez WiFi. Łapie router z bardzo wysoką jakością połączenia ale niestety internetu nie widać. Laptop widzi w sieci LAN drugi komputer stacjonarny, który łączy się z siecią poprzez kabel Ethernet. Posiadam router TP-Link TL-WR340G. Proszę o pomoc

Pozdrawiam


(Piotrkijak) #2

Na pewno wszystko jest prawidłowo ustawione w routerze? Może dostawca neta ma filtrację adresu MAC przez co nie masz połączenia. W takiej sytuacji masz dwa wyjścia. Albo ustawić klonowanie MAC, albo zanieść do dostawy router lub podać telefonicznie MAC routera, aby go przepuścił. Ja radziłbym Ci ustawienie klonowania, bo jak podasz dostawcy adres mac, to siłą rzeczy dowie się, że masz router w domu i będziesz musiał płacić za dwa kompy.


(Loto 92) #3

Ale mój dostawca wie, że mam router i rozdzielam połączenie. Może by to było wszystko jasne ale zrobiłem Windowsa na czysto (format) i net nie działał. Po jakimś czasie zaczął śmigać ale teraz znowu nic się nie dzieje.


(Piotrkijak) #4

W takim razie postawiłbym na szwankującą kartę sieciową. Ja też tak miałem, że nie dzialał mi net(komp łączył się z routerem) i jak się okazało padła karta. Spróbuj podmienić kartę i zobacz.


(Loto 92) #5

No ale jak może szwankować jak łączy cały czas z routerem, komputerem stacjonarnym. Mogę cały czas grać w LAN'ie w gry na obu kompach bez skoków pingów.


(Piotrkijak) #6

Spróbuj, bo ja też właśnie tak miałem, że było, że połączony, siła sygnału bdb a jak otworzyłem przeglądarkę to strony się nie wczytywały, i właśnie raz miałem neta raz nie.


(Loto 92) #7

Ale to jest dziwne. Patrzę przez WiFi nie działa. Przełączam na kabel i działa. I znowu włączyłem przez WiFi i nie działa. Włączam po kablu nie działa.