Połączenie z siecią bezprzewodową - Odnawianie adresu IP

Witam,

Przeglądałem masę podobnych wątków na przeróżnych forach i jak dotąd nie znalazłem rozwiązania, ale do sedna: probóje połączyć się z siecią bezprzewodową poprzez router Thomson, 3 inne komputery korzystają z tego połączenia i działa bez problemu a ten (Xp pro 2002 SP2) nie. Łączę się za pomocą Belkin G Wireless Network Adapter dopiero co kupiony, system reinstalowałem wczoraj, dysk sformatowany, gdy próbuje się połączyć do sieci, jest na zmianę komunikat: brak połaczenia sieciowego/pobieranie adresu sieciowego i tak skacze na zmianę, kiedy klikam napraw - dostaje komunikat po dluższej chwili: “System Win nie może… ponieważ nie można ukończyć następujących czynności: Odnawianie adresu ip” (próbowałem już z ipconfig/release - ipconfig/renew)

Próbowałem reinstalować sterowniki karty sieciowej, zapora windows wyłączona, żadnych antywirusów, na początku windows prosił mnie o uruchomienie konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej - zrobiłem i nic. Jak trzeba jakieś dane podać to piszcie, na sieciach się akurat nie znam ani troche :confused:

Proszę o pomoc!

Pozdr

Czy AP do którego chcesz się podłączyć nie ma przypadkiem filtracji adresów MAC ?

Komunikat może sugerować (tymczasowy) problem z DHCP na routerze. Jeśli masz dostęp do routera, spróbuj go zrestartować.

BDR ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu. W celu dokonania korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Dzięki za szybką odpowiedź

Nie wiem, jak moge to sprawdzić? Router zrestartowałem i niestety nic to nie dało.

Jakieś inne pomysły?

Jeśli nie kombinowałeś nic wcześniej z ustawieniami zabezpieczeń sieci bezprzewodowej na routerze to filtracja MAC zapewne jest (w trybie domyślnym) wyłączona. Rozumiem że resetowałeś klasycznie, przez odcięcie zasilania lub jakimś przełącznikiem na routerze ? Spróbuj resetu z pozycji panelu konfiguracyjnego. Nie znam tego routera więc muszę zgadywać - poszukaj też czy nie ma gdzieś w opcjach “restart serwera DHCP”.

Podaj jaki dokładnie model routera posiadasz.

Model routera to: Thomson TG585 v7, i właśnie nie wiem jak dostać się do panelu konfiguracyjnego tego routera. Za pierwszym razem uruchomił się automatycznie i konfigurowałem go na Apple Mac. Od tamtej pory otwieral się tylko w przypadkach problemów z połączeniem i działo się to bezpośrednio poprzez przeglądarke. Wiesz może jak włączyć ten panel?

Dzięki

Pozdr

Standardowo routery konfigurujemy przez przeglądarkę, wpisz na jednym z działających w sieci kompów adres http://192.168.1.254

Login: Administrator

Hasło: pozostaw puste (przy okazji ze względów bezpieczeństwa radzę je zmienić).

Po wpisaniu wyskakuje: can’t open the page “http://192.168.1.254/” because the server where this page is located isn’t responding.

Hmm… czyżby zostały zmienione domyślne ustawienia? OK… jeśli masz Windowsa w pisz w konsoli ipconfig. W wyniku “Domyślna bramka” jest adresem routera, wpisz ten adres IP w przeglądarkę. Jeśli masz kilka interfejsów wybierz ten, którym łączysz się z routerem, czyli jak mniemam kartę bezprzewodową.

Mam wpisać Ipconfig na kompie z kórym mam problem? czy na działającym? bo jeśli działający to to w chwili obenej tylko maca mam dostępnego, a jeśli na tym z problemem to wynik jest następujący:

C:\Documents and Settings\Administrator>ipconfig

Konfiguracja IP systemu Windows

Karta Ethernet Polaczenie lokalne:

Stan nosnika . . . . . . . . . . : Nosnik odlaczony

Karta Ethernet Polaczenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego polaczenia :

Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 0.0.0.0

Brama domyslna. . . . . . . . . . :

C:\Documents and Settings\Administrator>

Na działającym się rozumie. Nie znam się na Macach, spróbuj odszukać gdzieś w konfiguracji sieci wartość “domyślnej bramki”.

Znalazłem: http://192.168.1.1/, na Macu jest podana jako router :slight_smile: ok i co teraz?

Pierwsze co to go zrestartuje

Wpierw spróbuj wklepać ten adres w przeglądarkę (na Macu).

[edit]

Napisz na moje GG, będzie szybciej.