Przeglądałem masę podobnych wątków na przeróżnych forach i jak dotąd nie znalazłem rozwiązania, ale do sedna: probóje połączyć się z siecią bezprzewodową poprzez router Thomson, 3 inne komputery korzystają z tego połączenia i działa bez problemu a ten (Xp pro 2002 SP2) nie. Łączę się za pomocą Belkin G Wireless Network Adapter dopiero co kupiony, system reinstalowałem wczoraj, dysk sformatowany, gdy próbuje się połączyć do sieci, jest na zmianę komunikat: brak połaczenia sieciowego/pobieranie adresu sieciowego i tak skacze na zmianę, kiedy klikam napraw - dostaje komunikat po dluższej chwili: “System Win nie może… ponieważ nie można ukończyć następujących czynności: Odnawianie adresu ip” (próbowałem już z ipconfig/release - ipconfig/renew)
Próbowałem reinstalować sterowniki karty sieciowej, zapora windows wyłączona, żadnych antywirusów, na początku windows prosił mnie o uruchomienie konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej - zrobiłem i nic. Jak trzeba jakieś dane podać to piszcie, na sieciach się akurat nie znam ani troche
Jeśli nie kombinowałeś nic wcześniej z ustawieniami zabezpieczeń sieci bezprzewodowej na routerze to filtracja MAC zapewne jest (w trybie domyślnym) wyłączona. Rozumiem że resetowałeś klasycznie, przez odcięcie zasilania lub jakimś przełącznikiem na routerze ? Spróbuj resetu z pozycji panelu konfiguracyjnego. Nie znam tego routera więc muszę zgadywać - poszukaj też czy nie ma gdzieś w opcjach “restart serwera DHCP”.
Model routera to: Thomson TG585 v7, i właśnie nie wiem jak dostać się do panelu konfiguracyjnego tego routera. Za pierwszym razem uruchomił się automatycznie i konfigurowałem go na Apple Mac. Od tamtej pory otwieral się tylko w przypadkach problemów z połączeniem i działo się to bezpośrednio poprzez przeglądarke. Wiesz może jak włączyć ten panel?
Hmm… czyżby zostały zmienione domyślne ustawienia? OK… jeśli masz Windowsa w pisz w konsoli ipconfig. W wyniku “Domyślna bramka” jest adresem routera, wpisz ten adres IP w przeglądarkę. Jeśli masz kilka interfejsów wybierz ten, którym łączysz się z routerem, czyli jak mniemam kartę bezprzewodową.
Mam wpisać Ipconfig na kompie z kórym mam problem? czy na działającym? bo jeśli działający to to w chwili obenej tylko maca mam dostępnego, a jeśli na tym z problemem to wynik jest następujący: