Polecane zasilacze 850W

Cześć. Ostatnio mój komp doświadcza Kernel Panic i Blue screen.

W podglądzie zdarzeń zlokalizowałem taką przyczynę:
“System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.”

Korzystając z OuterVision® Power Supply Calculator wyliczyłem, że mój zasilacz jest za słaby.

Wydaje się więc, że muszę go wymienić. Moja konfiguracja to:
AMD Ryzen 5 1500X
MSI B350 Tomahawk
GTX1060
4x8GB Ram 3000 MHz
1TB 7200 RPM i SSD 120GB
Karta WiFi na PCI Express.

Chcę kompa jeszcze za jakiś czas uzbroić w dysk SSD M.2.

Wg. wyliczeń mój zasilacz nie daje rady i muszę kupić jakiś 850W. Które z tych zasilaczy są godne polecenia? Czy w ogóle przy takim zestawie muszę wymieniać zasilacz?

Dodam jeszcze, że do płyty podłączone są 3 wiatraki z obudowy, które swoje też ciągną.

Pozdrawiam.
Draqun

Hmm… a jaki procek?
ps. Swoją drogą, nawet gdybyś miał Ryzena 7, to 450W zasilacz wystarczył by na to :slight_smile:

Dopisałem to listy i procka. Skleroza nie boli.

Ten zasilacz, który masz jest ok. Coś innego generuje problem.
Skorzystaj z TEGO i zobacz czego konkretnie dotyczył Blue Screen.

1 polubienie

Zasilacz ma nadto mocy. Nawet karta graficzna, to ma TPD 120W, ale przy graniu obciąży trochę więcej. Sprawdzone na stronie pcpartpicker.
Zacząłbym od podłączenia zasilania - czy listwa nie jest zbyt ciepła, czy tam nie występuje jakieś iskrzenie - wymienić.
Pewnie - jakaś wada zasilacza mogłaby wystąpić, ale tu nie chodzi o zwiększenie mocy.
Tak, jak Kolega napisał - zacznij od bluescreenview. Potrzebne kody błędów, bo awarie przerwań zasilania mogą dotyczyć płyty i innych urządzeń.

@Bogdan_G Listwę wymieniłem na UPS’a więc tutaj jest ok.
@januszek Screeny z czerwonych wpisów z listy poniżej. Specjalnie nic mi to nie mówi.

drop1
drop2

Z tego nic nie wynika. Pokaż CAŁE okno BlueScreenView :slight_smile:

Opisywane błędy to zazwyczaj albo błąd sterownika karty graficznej - zalecana deinstalacja z pomocą DDU, albo problem z samą kartą, ale niekoniecznie z PSU. Jeżeli to Windows 7 to zalecałbym też instalację DirectX. Ewentualnie ponowną instalacje bibliotek Visual C++, bo te też czasami takie błędy sieją.

Nie wiem co wpisałeś w kalkulatorze, ale u mnie rekomendowany to 370 Wat - zaokrąglając masz 400 + margines ok 100W daje zalecane PSU 450-500W.

https://outervision.com/b/KxMmyT

500W w zupełności wystarcza do takiego zestawu, jak chcesz z zapasem to 650W.
Jeżeli masz fundusze, to warto pomyśleć nad zasilaczem z dłuższą (>=10 lat) gwarancją.

Cześć. Ostatnio mój komp doświadcza Kernel Panic i Blue screen.

1. Memtest na 24h
  2. Spróbuj obniżyć taktowanie pamięci, ryzen BARDZO nie lubi zbyt szybko ustawionych pamięci, a problemy ze stabilnością tym spowodowane są czasami dość trudne do wykrycia.
  3. Sprawdź kartę jakimś testem obciążeniowym np. w occt, pojawienie się artefaktów lub zawieszenie komputera podczas testu będzie wskazywało na awarię karty.

@LORDEK Mam windowsa 10. Ostatnio aktualizowałem stery zielonych. Generalnie stan bibliotek VC++ nie zmieniał mi sie od dłuższego czasu tj. takie same były przed jak serią KP i BSOD.

@anon42271672
Możliwe, że źle policzyłem.
Co do Memtest to poszedł i nic nie wykryte. Kartę też sprawdzałem i wszystko śmigało jak talala.

Co do RAM to może być trop. Jest o tyle dziwne, że wcześniej miałem 2 kości i wszystko chodziło ok, teraz mam cztery i w sumie to by się pokrywało mniej więcej czasowo. Sprawdzę to. Dzięki.

@januszek

Podaj proszę jakie konkretnie masz pamięci?

W sumie nie powiązałem tego z ramem. To nie jest tak, że na B350 są problemy ze stabilnością powyżej 2933 Mhz przy czterech kostkach? Ogólnie dla Ryzenów pierwszej generacji QVL wygląda nieciekawie.

https://pl.msi.com/Motherboard/support/B350-TOMAHAWK#support-mem-12

@januszek
https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16-gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/ - te konkretnie

@LORDEK
Akurat moich nie ma tam na liście. Częstotliwości pochodziły z profilu A-XMP zaproponowanego z całkiem aktualnego UEFI.

Wcześniej wszystko ustawiałem sam i było ok, a po aktualizacji UEFI był gotowy profil bardzo podobny do tego co miałem ustawione. Możliwe zatem, że profil jest skopany.

1 polubienie

Wyjmij dwie kostki, zostaw dwie kostki i zobacz co się będzie działo :slight_smile:

Gdyby ten BSOD’y i KP leciały jak szalone to może byłby jakiś sens. To niestety jest raz na 3-4 dni. Na razie obniżyłem taktowanie i będę obserwował co się dzieje. Jak pojawią się znowu to chyba reklamuję 2 nowe kości w takim razie.

Wcześniej sprawdź czy będą działać tylko w dwa moduły.

Używam podobnych pamięci, tylko w wersji po 16GB na moduł.

Przy 3000MHz niby wszystko było w porządku, aż pewnego dnia komputer po prostu nie wstał po wydaniu komendy uruchom ponownie, czarny ekran i tyle. Dwa razy zdarzyła mi się taka sytuacja w odstępie kilku dni.

Po zmniejszeniu taktowania do 2800MHz problemy ustały, komputera używam od kilku miesięcy i problemy ze stabilnością się nie powtórzyły.

1 polubienie

Po obniżeniu częstotliwości taktowania problem znikł. komputer stabilnie chodzi.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.