Polecenie w CMD sprawdzające aktualizacje

Witam.
Poszukuje polecenia w CMD, które sprawdzi czy wszystkie aktualizacje są pobrane na kompa a jeżeli nie to żeby pobrał i zainstalował.
Próbowałem dwóch:

• usoclient startscan
  • wuauclt /detectnow

Robiłem je z zapisem do pliku aby sprawdzić czy coś zgłoszą. Plik się tworzy lecz w środku brak jakichkolwiek danych.

Dziękuje za pomoc

Batchu nie ma takich fajnych narzędzi. W powershellu jest moduł pswindowsupdate, który moim zdaniem bardzo dobrze daje sobie radę z aktualizacjami.

wuauclt nie pisze do pliku, bo nie umie. Pisze do Event Viewerze. Get-WindowsUpdateLog potrzebujesz

Log potem ma masę 6.15 MiB, pewnie potrzebowałby filtrowania tych 40 tysięcy linii.

Dlatego nie ma sensu tego robić, jeżeli nie chodzi o debugowanie/badanie problemu. Wystarczy szukać po eventach. Windows Update ma własnego providera ETW

Ok, dziękuję za odpowiedz. Powalczę w takim razie w powershellem.
Miałbym jeszcze drugie pytanie.
Czy da się w jakiś sposób za pomocą cmd wejść na zasób sieciowy i skopiować z niego określone pliki?

@Edit: Udało mi się wejść na dysk sieciowy komendą:
pushd \ip\Public
W konsoli wyświetla mi się to jako z:\
Pytanie czy z tego poziomu mogę teraz skopiować interesujące mnie pliki na dysk w kompie?
@@Edit: Znalazłem jeszcze komendę Robocopy. I mam kilka pytań
W internecie są przykłady: robocopy \SourceServer\Path \TargetServer\Path filename.txt
Czy jak mam „TargetServer” to musze podawać IP stacji czy mogę wpisać tylko dysk na który mają zostać przeniesione pliki?
@@@Edit: Mam już
xcopy \\serwer\ścieżka <ścieżka lokalna>
Przyk: xcopy \\10.2.0.14\Magazyn\Produkty.txt C:\Produkty /Y
/Y - nie trzeba potwierdzać w konsoli

Witaj

Jeśli chodzi o aktualizacje, czy sprawdzałeś komendę:
Wuauclt /dectectnow /updatenow

Znalazłem to na tej stronie

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Zejście z Linuxa do Windowsa, to nie jest dobry pomysł. Inna filozofia. Nie da się dużo. :slight_smile: Trzeba się nauczyć od nowa, wiem po sobie. KOnsola win jest uboga, ale coś tam podobno ostatnio grzebali. Postawiłem ubuntu, tak dla testu. i zatrybiło. Nawet w trybie graficznym.