Witam.
Poszukuje polecenia w CMD, które sprawdzi czy wszystkie aktualizacje są pobrane na kompa a jeżeli nie to żeby pobrał i zainstalował.
Próbowałem dwóch:
usoclient startscan
wuauclt /detectnow
Robiłem je z zapisem do pliku aby sprawdzić czy coś zgłoszą. Plik się tworzy lecz w środku brak jakichkolwiek danych.
Dlatego nie ma sensu tego robić, jeżeli nie chodzi o debugowanie/badanie problemu. Wystarczy szukać po eventach. Windows Update ma własnego providera ETW
Ok, dziękuję za odpowiedz. Powalczę w takim razie w powershellem.
Miałbym jeszcze drugie pytanie.
Czy da się w jakiś sposób za pomocą cmd wejść na zasób sieciowy i skopiować z niego określone pliki?
@Edit: Udało mi się wejść na dysk sieciowy komendą: pushd \ip\Public
W konsoli wyświetla mi się to jako z:\
Pytanie czy z tego poziomu mogę teraz skopiować interesujące mnie pliki na dysk w kompie?
@@Edit: Znalazłem jeszcze komendę Robocopy. I mam kilka pytań
W internecie są przykłady: robocopy \SourceServer\Path \TargetServer\Path filename.txt
Czy jak mam „TargetServer” to musze podawać IP stacji czy mogę wpisać tylko dysk na który mają zostać przeniesione pliki?
@@@Edit: Mam już
xcopy \\serwer\ścieżka <ścieżka lokalna>
Przyk: xcopy \\10.2.0.14\Magazyn\Produkty.txt C:\Produkty /Y
/Y - nie trzeba potwierdzać w konsoli
Zejście z Linuxa do Windowsa, to nie jest dobry pomysł. Inna filozofia. Nie da się dużo. Trzeba się nauczyć od nowa, wiem po sobie. KOnsola win jest uboga, ale coś tam podobno ostatnio grzebali. Postawiłem ubuntu, tak dla testu. i zatrybiło. Nawet w trybie graficznym.