Jeżeli udostępniasz nielegalne pliki w sieci P2P lub za pośrednictwem np FTPa i zostanie Ci to udowodnione na podstawie logów serwerwa Twojego dostawcy to Policja czy prokurator może potraktować te logi jako dowód w sprawie.
Złączono Posta: 30.11.2006 (Czw) 21:34
Pod warunkiem że nie pobiera i nie udostępnia nielegalnych plików
Dlatego napisałem, że jeżeli znalezliby u właściciela serwera nielegalne pliki i do tego logi na serwerze albo logi z komunikatorów, chata czy programów pocztowych świadczących o nielegalnym procederze w sensie biernym lub aktywnym. Logi stanowią ważne informacje zwłaszcza w momencie złapania na gorącym uczynku kiedy jeszcze nie zdążył je skasować. Zresztą są rózne metody uzyskania z tego informacji (np. historia aktywności użytkownika, o zalogowanych użytkownikach z adresem ich komputera, przebiegiem i czasem pracy, dostępie użytkowników do poszczególnych katalogów i plików, jakie pliki ściągali i wysyłali itd) i w niektórych sytuacjach moga stanowić jako dowód w sprawie. A jakby było za mało to Sąd uznaje również jako dowód zeznania biegłego.
A do akcji wkraczają po dłuzszej obserwacji (nawet stosują prowokacje) a nie tak hop siup.
Ponoc za każdą nielegalną mp3 pobierana jest opłata 5zł. Tak wyczytałem dzisiaj w gazecie.
A moja opinia co do całej tej sprawy… tak jak było to napisane wcześniej - niech łapią morderców, pedofilów, dealerów narkotyków a nie zajmują się takimi sprawami.
@fiesta siec p2p w polsce poki co nie jest nie legalna co innego ze za jej posrednictwem jest dokonywana wymiana plikow zdobytych w nielegalny sposb. Bo przecierz przez p2p mozesz rownie dobrze rozsylac pliki calkowice legalne.
PS. Nazwa pliku nie zawsze mówi nam czym jest sam plik. A tego w logu juz nie masz
No cóż, piractwo jest przestępstwem, a Policja jest powołana do ścigania przestępstw. Nie bronię Policji, ale robią to, co im każą. Zresztą ściganie morderców itp. zawsze jest na pierwszym miejscu. Jakby kto nie zauważył, to akcji antypirackich jest tak naprawdę niewiele.
I to jest prawda. Łapią jednego pirata(hurtownika) co to nie miał dosyć nagłasniaja sprawe w mediach i robi sie szum. Taka sama sytuacja byla dwa lata temu, rok temu i teraz jest, za rok pewno znowu bedzie.
Policja poki co sciga tylko hurtownikow nielegalnego oprogramowania.
A przy okazji media strasza ze to w Pcinie dolnym byla wielka oblawa na sieci kompoterowe, a pozniej jest “a wiesz kolega kolegi kolegi kolegi powiedział mi ze u jego kolegi kolegi byla policja i mu zabrała kompa bo miał nielgalny soft”.
@Robinhio zawsz sa jakies sposoby by to sprawdzic, pytanie czy policja nie ma nic innego do roboty?? Niech sie dowiedza skad ten koles co dwa dni temu zabil swoja byla zone, corke i siebie mial Scorpiona. A nie ze pan Kowalski ze szczecina sciagna sobie z netu nowa “empetrojke” Boys’ow.
Od oszustów podszywających się pod Policję być może.
Zaden patrol nie ma prawa pobierania jakichkolwiek opłat przy okazji kontroli, ma tylko prawo skierować sprawę do sądu i zabezpieczyć materiał dowodowy.
Widzę ze wierzysz, w skuteczność i dobrą pracę naszej polskiej policji ?
Tak naprawdę większych zastrzeżeń do nich nie mam, bo czemuż to zwykły mundurowy co nie wie co to jest p2p, ma łapać piratów. I nie wierzę ze sieć jest monitorowana, dla każdego użytkownika, bajki na dobranoc…
Skutecznoś maja duzą ale w mało poważnych sprawach, typu spisywwanie ludzi stojacych pod sklepem, wypisywanie mandatow za pice piwa w miejscu “niedozwolonym”.
Takie działania pozostawię bez komentarza, no ale to tez jest ich obowiązkiem, chociaż to jest mała szkodliwość społeczna. Nie będę krytykował ich pracy, bo to jest ciężka praca jak każda, a czasem może i bardziej. Ale jednak wykrywanie i eliminowaniem piractwa powinna się zajmować inna służba, zamiast tworzyć kolejne bezsensowne biura mogli by wpaść na pomysł, utworzenia takiej grupy. No ale bracia robią co chcą…
Opisany proceder z Jastrzębia (miasto nieopodal mojego) jest na 99,9% prawdziwy, nie są to żadne plotki, pogłoski etc. Z tego co się dowiedziałem, to policjantowi sprzedano komputer z nielegalnym Windowsem i postanowiono zrobić “polowanko”. Heh tylko śmieszy mnie to jak mi udowodnią, że przykładowy utwór mp3 jest nielegalny… skoro został ściągnięty z oficjalnej strony artysty? Paranoja oczywiście, cóż taki kraj chyba…
Rzeczywiscie w Jastrzebiu zakonfiskowano kilkadziesiat komputerow z powodu nielegalnego oprogramowania. a tekstu tu ludzi typu: niech sie zajma mordercami, pedofilami, bo jak scigaja ludzi co maja nielegalnego windowsa to niech sie nie dziwia ze mowi sie “HWDP” jest conajmniej smieszne. wg takiego toku myslenia pedofile rowniez powinni mowic " HWDP" tylko dlatego ze pakuja ich do wiezienia za przestepstwo? przeciez oby dwie rzeczy sa przestepstwem zatem dlaczego za jedno przestepstwo nalezy karac a za inne nie?
Zresztą na piractwo jedyne lekarstwo to tańsze oprogramowanie i gry. Inaczej piractwo będzie istnieć niestety. I znowu słyszałem, że chodzą po Rzeszowie i znowu oszuści :?
jak do porównania bierzesz pedofilie , morderstwa , narkotykia z drugiej strony przegrywanie gier za 100zl albo plyt za 20 to ladnie masz pod sufitem , mysle ze jestes policjantem albo kochasz ich pozdrawiam i tak HWDP bo nic nierobia tylko sie czepiają ■■■■■ół
geforc człowieku łamanie prawa to łamanie prawa i nie ma znaczenia czy ukradniesz 100 zł czy 1000 zł i tak złamałeś prawo i różnica jest taka ze grozi Ci inna kara.
pozatym w policji jest kilka wydziałów od morderstw od nielegalnej działąlnosci itp. WIec policja zajmuje sie wszysykimi sprawami a nie jak tu piszecie “Czemu nie łąpia morderców tylko sciagaja tych co sciagaja”
geforc a kto powiedzial ze taka sama kara za to ma byc? Ja mowie o tym ze za wszystko co zle powinni karac, a nie ze ze jedno zlo powinno sie tolerowac a inne nie.
Piractwo u mnie w mieście piractwo to jest bardzo rozległe nie dosc ze wszyscy maja piraty to mamy nawet policje tzn nawet władze kupuja piraty bo jak wiadomo wszyscy chca mieć wszystko taniej nawet jak maja łamać prawo.