Polityka prywatności wyszukiwania zdjęciem w google


(pppoe) #1

Użyłem wyszukiwarki google by sprawdzić czy moje osobiste zdjęcie nie zostało przez kogoś dodane na inną stronę. Dręczy mnie jedna rzecz. W pomocy google przeczytałem, że zdjęcia, które wysyłamy w celu ich wyszukania lub adresy URL, które podajemy są zapisywane, tylko i wyłącznie do udoskonalania swoich usług i aplikacji. Nie wiem co to oznacza, ale zauważyłem, że po prostu wyszukiwane zdjęcie jest dostępne pod bardzo bardzo długim adresem URL utworzonym przez wyszukiwarkę, nie jest upubliczniane, ale w teoretycznie ktoś może ten adres URL zgadnąć. Czy ktoś wie, czy zdjęcia zawsze widnieją pod określonym URL czy może są dostępne dla osoby wyszukującej, czy dla wszystkich, jak to działa?


(krystian3w) #2

Bez algorytmu nie zgadnie, sprawdź czy link działa w trybie prywatnym przeglądarki - jak nie działa to znaczy że jest tylko dla tych co go znają i mają aktywną sesje wyszukiwania lub wygasa.


(pppoe) #3

Działa link w trybie prywatnym i na innej przeglądarce, skopiowałem go i zobaczę jutro u siebie po 24h oraz na komputerze w zupełnie innej sieci. Jeśli będzie dalej aktywny to możliwe jest by ktoś wyszukiwał podobnie jakieś zdjęcie i mógł wpaść na inne przestawiając sobie losowe znaki w adresie URL?


(pppoe) #4

Na innym komputerze w zupełnie innej lokacji i sieci też znajduje. Możliwe jest przypadkowe odgadnięcie adresu do obrazu poprzez losową zmianę znaków w innym URL? Czy może URL przestaje być dostępny po określonym czasie. Ktoś się orientuje jak z tym jest?