Półpasywna karta graficzna dla niedzielnego gracza - ok. 300 zł

Witam

Jaką używaną, pół-pasywną kartę graficzną polecacie zakupić do zestawu HP Prodesk 600G2:

i5 - 6500,
RAM - 16 GB,
zasilacz HP - 280W - Bronze,

dla niedzielnego gracza - głównie strategie Starcraft 2, nadchodzący Warcraft Remastered itp.

Najchętniej gdyby karta była zasilana wyłącznie z portu PCI-E x16 3.0 (limit 75W) - chociaż z tym może być trudno…

Zastanawiałem się nad zakupem OUTLET ASUS Radeon RX 580 Dual OC, jednak wymagałoby to zmiany zasilacza na np. be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold, lecz gram raczej okazjonalnie - może ze 3 godziny tygodniowo - nie widzę sensu inwestować drugie tyle co wart jest w chwili obecnej mój zestaw w jego rozbudowę…

Preferuję ciszę - jednak seria calmX odpada - gigantyczny radiator nie mieści się w obudowie (zahacza o tranzystory mojej płyty głównej) - stąd wybór rozwiązań pół-pasywnych…

Czego szukać i jakich serii, żeby uniknąć problemu piszczących cewek, wyjących wentylatorów i odgrzewanych kart?

A tam przypadkiem nie masz tfx’a jakiegoś?

Gorące i drogie.

Ja bym odpuścił używane i wybrał coś nowszego, wróć, już to zrobiłem. Moja stara A8 dostała nowego kolegę, i teraz mogę zaczynać bawić się w grafikę 3D, wcześniej to był horror.
Poniżej 350 Zł dostaniesz nówkę na gwarancji, z 2 GB VRAM nie zagrasz w najnowsze Metro lepiej niż 720 LOW, ale inne gry działają płynnie. I to mimo, ze to tak technicznie rebrand starszej 460. “Łyka 65W”. https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/AREZ-RX560-2G-EVO/

To oczywiście opcja budżet, ale kolejny rozsądny kandydat rx 570 kosztuje 2x tyle a starsze karty, które zapewniają zbliżoną do 560 wydajność są albo prądożercę albo rozpadające się.

Ten Gigabajt, którego ostatnio kupiłem (1050 Ti), zaskoczył mnie swoją półpasywnością. Wentylatory ruszają dopiero gdy karta przekroczy 55 stopni, a i wtedy jest bardzo cicha (u mnie nie przekroczyła 65). No… tylko to są ok. cztery stówki :neutral_face:

Nie bardzo rozumiem - sprawdziłem zasilacz to HP 280W EPA92 Ent14 - 80 Plus Platinium - wykonany przez Lite-On-a,
Obudowa Tower - więc standardowa karta się mieści…

Jak rozumiem karta jest zasilana wyłącznie ze slotu PCI Express?
Nie masz żadnych problemów ze stabilnością sprzętu podczas grania?
W opiniach użytkownicy piszą, że część gier się nie chce na niej uruchomić…Spotkałeś się z czymś takim?
Możesz coś napisać odnośnie głośności karty - czy bazujesz na fabrycznych ustawieniach czy może robiłeś undervolting?
Czy podczas normalnej pracy jest niesłyszalna? Wentylatory bardzo hałasują podczas grania?

Jeżeli zwykły ATX… widzisz, w necie nie mogę trafić na zdjecie.

Tak, ta wersja jest. “Pełne 560”, szczególnie te z 4 GB RAM mają 85W i potrzebują kabelka.

Wiele nie grałem na tym, tyle co Conan w darmowy weekend i stare Metro z Epica za friko. Obie gry działały w granicach 50, czy nawet 50+ FPS przy ustawieniach średnich na 1600x900. Może i karta by dała rade nieco więcej, ale do Conana mój procek wyświetlało jako “złom”. :wink: Lagów, czy crashowania nie zauważyłem.

Karty nie słyszę, mój procek wszystko zagłusza. Czeka go wymiana na Ryzena, a dzięki karcie pewnie odpuszczę G i wezme 2600. Sama karta w stresie trochę szumi, ale przy pulpicie jest ciszej a dodatkowo, przynajmniej u mnie, cewki nie piszczą żadne. Przypuszczam, ze hałas większy byłby z RX580.

Co do kart, to możesz też, Gom dobrze podsunął, zapolować na używane 1050 3GB, wersja 3GB powinna być circa z 15% wydajniejsza od tego RX, jest stosunkowo nowa a i powinna być tańsza od TI.

Czy ten Gigabajt o którym piszesz to model Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4G GDDR5?
Jak rozumiem kupiłeś używaną za 400 zł i jesteś zadowolony?
To może być ciekawa opcja…

To jest ciekawa opcja, +50% wydajności. Tylko na Allegro ceny też ~+50% ~450 zł, a z OLX różnie bywa. Musiałbyś osobiście odbierać ….

Dokładnie tak. Jestem bardziej niż zadowolony. W tandemie z jednym z moich quadów (Q9550) radziła sobie świetnie, ale pod Ryzenem (3600) rozwinęła skrzydła - w moim ukochanym DOOMie mam średnio 100 klatek w FullHD (detale na High). Jak już pisałem wcześniej zaskoczyła mnie jej kultura pracy. Na pulpicie jest bezgłośna (wentylatory stoją w miejscu):

marcin20000
gom1

Dziękuję za pomoc - po Świętach zacznę poszukiwania jakiegoś używanego GTX 1050 Ti na gwarancji - mam nadzieję, że dopływ gotówki w narodzie spowoduje większą liczbę ofert na rynku kart z tym układem i może lekki spadek cen…

Będzie to chyba najlepsza opcja - nie będę musiał zmieniać zasilacza, nadal będę mógł cieszyć się wysoką kulturą pracy mojego komputera i czasem w coś zagrać…

A mnie @anon7248146 namówił na 1050 bez Ti - miałem kupić “dziadkowi”
(ten mój quad) RX 560 2GB, a postawię chyba znowu na zielonych i poszukam sprawnej 1050-tki :slight_smile:

Tylko wersję 3 GB VRAM, ma mocniejszy rdzeń od 1050 2GB i ten dodatkowy GB VRAm pozwoli troszkę podnieść ustawienia. Gdyby chodziło o "gołą 1050 2 GB VRAM, to różnica w wydajności względem rx560D nie jest warta braku gwarancji. :wink:

Aye aye sir :slight_smile:

Chociaż zadanie będzie niesamowicie trudne, bo patrząc na ceny X-komu, RX 560 2GB mogę mieć już za 299 PLN (mam kupon zniżkowy na pięć dyszek) :wink:

Z ciekawości zerknąłem na alledrogo i nie widzę ani jednej sztuki z pamięcią 3GB…

Są dokładnie 2, tylko niestety nowe i w cenie dla idiotów.

Czasami na jakichś portalach tez wyskakują, ale ogólnie jest ich może 95% 2 GB i 5 % 3 GB. https://www.olx.pl/oferta/gtx-1050-3gb-CID99-IDzQpgV.html

Reasumując ciężko będzie trafić, ale tak jak ta na OLX za 350, chyba żeby jeszcze cos wytargować, była niezłym dealem. :wink: