Witam
Mam problem z literą E na klawiaturze. Wszystkie polskie znaki ą, ć, ń, ś, ż, ź, ł, ó działają oprócz literki „ę” to może być usterka w klawiaturze czy systemu?
Normalnie „e” bez Alta wbija? Jeśli tak, to zobacz, czy czasem też inne litery nie przerywają - wiem, pisałeś, że działa, ale mogłeś mieć szczęście Jeżeli „E” bez Alta nie wbija, to zabrudzenie klawisza / gumki pod klawiszem lub zalanie. Nie zalałeś klawy?
Jeśli chodzi o kwestię czy to sprzęt, czy soft, to najlepiej sprawdzisz to bootując Live np. Ubuntu lub podpinając klawę do innego kompa / laptopa.
Zwykłe „e” działa? Jak to Windows, to najczęściej PL znak diakrytyczny zabiera inny program: np. program do karty graficznej ATI, lub coś innego zainstalowanego. Najłatwiej popatrzeć co jest w pasku zadań i wyłączać - zobaczyć co blokuje „ę”. Zwykle można to w prosty sposób przekonfigurować.
Można wymusić nawyk:
Shift + Tylda/Grawis (~ / `) puszczasz, wciskasz samo E i robi się ę/Ę.
Dużą literę możesz bezpiecznie wpisać z shfitem (jako kolejno wciśniętą sekwencję z zachowaniem puszczenia/przerwy) - nie straci się kombinacja tyldowo/grawisowa (a nawet CapLockiem po kombinacji).
Ale po co? Nie lepiej sprawdzić skróty klawiaturowe? Najprawdopodobniej do kombinacji e + AltR coś jest przypisane i trzeba to przypisanie zlikwidować.
ATI Catalyst mają w Windows skrót klawiaturowy [Alt]+[Ctrl]+[C] i dają problem z ć, tu zapewne, tak jak sugerują poprzednicy, jakiś program zabrał dla siebie skrót z e. Po prostu wywal ten skrót.
Można go zawsze zmienić, o ile nie da się usunąć.
Ja kiedyś ustawiałem Ctrl + Q i było już ok.
Poszukam
Tak Windows 10 Home
Jak na razie Bogdan nie podlinkował tu swojej magicznej apki co pokazuje gdzie skrót jest aktywny.
Usunęłam program Apowersoft Rejestrator Ekranu - i niby te program blokował wpisywanie polskiego znaku ę?
W takim razie testuj alternatywy jak program nie pozwoli zmienić ustawień skrótów klawiszowych:
Darmowe:
Z możliwością podglądu kodu źródłowego i samodzielnie można wychwycić backdoory:
Najłatwiej sprawdzić z ekranu logowania przy wpisywaniu hasła przy uruchomieniu czy to wina klawiatury czy nie. Jeżeli tam działa to coś blokuje jeżeli nie to może być inny układ klawiatury albo coś innego
Gdy klawiatura QWERTY, to -
Kliknij panel sterownia, Region, Preferencje języka, Wyskoczy okno ustawień i przycisk Klawiatura Polski i na tym pasku musi być Polski - Polski programisty!
ęęęęęęę

Ale jej klawiatura nie przestawiła się z „programisty” na „Polski - 214”.