Polskie napisy w KMplayer

Cześć. W sumie to mam do Was dwa pytania:

1. Jak skłonić KMplayera do wyświetlania polskich znaków ? (Odtwarza *.rmvb bez problemów, ale napisy bez polskich liter, w opcjach nie mogę niczego takiego znaleźć)

2. Czy da się skłonić Mplayera do odwarzania filmów *.rmvb ? (mam wszystkie kodeki, wszystko skonfigurowane itp itd).

1. Zwyczajnie: preferences -> subtitles & osd -> encoding: slavic/central european windows (cp1250). Tak jest w MPlayerze, w jego K-przeróbce powinno być podobnie, jak sądzę.

2. Bez problemu.

Źle sądzisz. KMplayer korzysta z silnika mplayera (xine), ale obsługa inna. Po co piszesz, jak nie masz o tym zielonego pojęcia.

To wyjaśnij jak, trochę trudno mi odgadnąć…

No widzisz, dzięki tobie się czegoś nauczyłem i już o KMPlayerze mam pewne pojęcie, chociaż używać go nie zamierzam. :lol:

Co do .rmvb na MPLayerze - jeżeli nie odtwarza tych plików, to wbrew temu, co piszesz nie masz wszystkich kodeków i wszystkiego skonfigurowanego.

Mam wszystkie kodeki (mam też RealPlayer’a, ale on nie odtwarza napisów). Generalnie to chodzi mi o to, żeby odtworzyć czymkolwiek rmvb z napisami bez problemów… Kodeki mam wszystkie chyba jakie są…

Nie bierz tego za zbędne wymądrzanie się, ale MPLayer + w32 codecs odtwarza reale, że tak powiem, zaraz po wyjęciu go z opakowania, więc raczej czegoś nie dopatrzyłeś. :slight_smile:

fsc20070723223851xb2.th.jpg

A w końcu zmieniłem rozszerzenie z *.rmvb na *.avi i wszystko chodzi OK w Mplayerze :slight_smile:

mnie ten sposób nie działa :frowning:

Może komuś pomoże: forum Gentoo