Pomieszane odtwarzanie mp3 z USB w wieżach audio - dlaczego, jak temu zaradzić?

Przetestowałem kilkanaście wież audio z możliwością odtwarzania mp3 przez USB i każda z nich odtwarza mp3 z pendrivea / zewnętrznego dysku w sposób z pomieszanymi mp3-kami (czyt: inny niż ten ustalony alfabetycznie przez windows) - Nie rozumiem tego systemu sortowania. Jaki może być klucz? Jak temu zaradzić? Jak sprawić by mp3 odtwarzały się zgodnie z windows? (Alfabetycznie)

Dodam iż testowane mp3 były nieotagowane lecz z wyczyszczonymi właściwościami plików.

Mój samochodowy Pioneer układa wg. daty dodania do folderu.

I nie pyta mnie o zgodę.

A próbowałeś ponumerować nagrania( 1 2 3 i.t.d.)

Chodzi mi o sprawdzenie, czy będziesz miał jakiś wpływ na kolejność.

Numerować nie próbowałem ale tak na zdrowy rozum - próbować za każdym razem ileś tam setek mp3? Albo każdą dodawaną nową? Nie ma latwiejszego sposobu?

Hasło klucz: playlista / TAG (patrz: instrukcja danego odtwarzacza). Zaś do tego co napisał xyzzyx - warto też usunąć z nazw plików polskie znaki diakrytyczne oraz znaki specjalne.

Ja tworząc listy do swojego"samochodowca"

usuwam polskie znaki.

Pioneer nie czyta polskich znaków, i w opisach wyświetla “dziury”.

Można pisać zamiast ł-l ź-z

ó-o i tak dalej.

Zachodnie odtwarzacze nie czytają raczej polskich znaków - w każdym razie nigdy takiego nie spotkałem a z “paroma” miałem do czynienia. Tagowanie nic nie daje. Przez przypadek odkryłem jednak że zasadą jest kolejność kopiowania na nośnik. Nawet utwór na literę A dodany jako ostatni będzie na końcu. Pytanie jednak dalej otwarte - jak to obejść. Zależy mi na alfabetyczności bez względu na czas i datę dodawania

Dziwne objawy macie… nie widziałem wieży / odtwarzacza, który nie grałby w kolejności alfabetycznej wg nazw plików / tagów i dodatkowo katalogów. Nawet głupi FM transmitter za dwie dychy odtwarza z karty SD dokładnie tak samo jak jest na zgranych CD.

to mało widziałeś.

Mój utwory w folderach układa(odtwarza) sam według daty wrzucenia, niezależnie od tego jak ja je poukładam tworząc listy na PC.

Informuje też o tym instrukcja producenta.

Ale widocznie Ty wiesz lepiej!

Nie - tylko wyraziłem zdziwienie. Z instrukcją producenta nie będę dyskutował, tym bardziej że ani sprzętu, ani instrukcji nie widziałem.

Swoją drogą - gdyby się okazało że kupiłem mocny sprzęt za grubą kasę, który nie potrafi jakoś logicznie sortować utworów, to pewnie użyłbym telefonu / dodatkowego odtwarzacza mp3, który to potrafi jako zewnętrznego źródła.

No tak tylko jakość telefonu jako źródła o wiele słabsza niż sprzęt (o ile format mp3 może być jakimś tam wyznacznikiem w miarę dobrej jakości), stąd mój problem :confused: