Nie wiem jakim programem mam się posłużyć chcąc zmniejszać zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym… Chciałbym zamieszczać je np. w Allegro. Skąd ściągnąć taki program? I jak z niego korzystać? Dzięki za podpowiedź Marek
Jeśli masz officea 2003 to tam jest dodtakowy progarm Microsoft Office Picture Manager bardzo łatwo można przy jego pomocy pomniejszać zdjęcia.
polecam ten. uzywam ood dawna i sprawdza sie
http://resizer.prv.pl/
Ja korzystam z Image Resizer z pakietu PowerToys, ale tylko dla XP. Można zmniejszać jeden lub kilka obrazków.
Jest to chyba najprostszy program do tego - dostępny pod prawym klawiszem.
Wczytujesz zdjęcie do Office’a (byle jakiego), pomniejszasz go, chwytając za róg i trzymając róg zbliżasz kursor coraz bliżej środka tego zdjęcia. Nastęnie klikasz na zdjęcie w Officu i wciskasz Control+C. Potem wklejasz do Painta i zapisujesz. Prościzna…
Zmniejszanie i kompresję obrazów i zdjęć możesz wykonać darmowym IrfanView. Zainstaluj go (łącznie ze spolszczeniem). Po uruchomieniu program będzie po angielsku, więc wybierz =Options= =Change language…= następnie z listy POLSKI.DLL.
Aby zmniejszyć zdjęcie/obraz wybierz go klikając klawiaturze “O” W oknie ‘Otwórz’ przejdź do odpowiedniego zdjęcia klikając na niego podwójnie. Po załadowaniu kliknij kompinację “Ctrl + R”. W oknie, które się pojawi wybierz/wpisz odpowiednią szerokośc i wysokość i kliknij OK. Aby zapisać zdjęcie kliknij na klawiaturze “S” wpisz nazwę, a z listy ‘Zapisz jako typ:’ wybierz JPG - JPG/JPEG Format, a w oknie po prawej ustal jakość zdjęcia.