Pomoc - Okablowanie (panelu LCD i Czytnika SD)

Witam. Mam 3 problemy związane z okablowaniem i potrzebuje waszej pomocy.

1.Kupiłem niedawno panel LCD BOX do PC firmy Modecom LCD-Box-26276-big.jpg
Wczoraj otrzymałem przesyłkę i wszystko podłączyłem po rozpakowaniu. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie mogę podłączyć 1 kabla, który według instrukcji jest odpowiedzialny za sterowanie prędkością wentylatora od Panelu wychodzi ten kabel fot.1 fkp87855wpm3_t.jpg , a mój wentylator ma wyjście 4 pin i jest podłączany do 4 pinowego portu CPU_FAN fot.2 7h7oodsnoli2_t.jpg fot.3 3gf7jxu7rwxy_t.jpg i problem w tym, że nie wiem jak to podłączyć ze sobą i nie wiem jak te złącza się nazywają w internecie żadnej przejściówki nie znalazłem i moja 1 prośba czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć przejściówkę na allegro lub podać jej nazwę ?

2.Od tego samego Panelu odchodzi kabelek 2 pinowy H.D.D LED. fot.4 7ya99vtge2xz_t.jpg Znalazłem ten port, podłączyłem złącze i działa, lecz żeby to podłączyć musiałem odłączyć H.D.D LED od innego panelu, który mam wmontowany w obudowie. I moja 2 prośba brzmi podobnie jak pierwsza czy mógłby mi ktoś pomóc znaleźć jakiś rozgałęźnik lub dwójnik na allegro lub podać jego nazwę ?

3.Posiadam również wewnętrzny czytnik kart SD i problem polega na tym, że gdy komputer nie jest włączony, ale podłączony do prądu on nadal działa cały czas pali się czerwona dioda zasilania i co jakiś czas miga zielona informująca o działaniu czytnika fot.5 ieux5fqtrmsy_t.jpg (złącze) fot.6 sinov2noj24v_t.jpg  i moja ostatnia prośba brzmi czy któryś z was nakierował mnie jak zrobić, żeby ten czytnik, gdy komputer jest wyłączony też się automatycznie wyłączał, a gdy będzie się włączał komputer to automatycznie też się włączał czytnik. Dziękuje za wszelką pomoc i udzielone odpowiedzi w tym temacie. biggrin.gif

1. Szkoda kasy na przejściówki. z Wentylatora podłącz czarny i czerwony(lub czasami żółty) bezpośrednio do 2pinowej wtyczki.

2.             -||-                            . Utnij jedną wtyczkę a kabelki podłącz do drugiej wtyczki.

1. Płyta może mieć na zworkach “USB power on” Poszukaj w manualu. Jak ma, to przekładasz zworkę i po wyłączeniu kompa usb nie podaje już napięcia.

Dzięki za pomoc :smiley: Ale miałbym 2 pyt jeszcze odnośnie 1 i 3 punktu. Jeżeli chodzi o pierwszy to nie chcę odrywać od złącza 2 kabelków więc kupię przedłużacz i od niego oderwę ale chciałbym wiedzieć, które do tego mojego złącza podłączyć bo napisałeś czerwony i czarny, ale czasem żółty i czy przy okazji mógłbyś mi wytłumaczyć od czego jest żółty i niebieski :slight_smile: A co do 3 punktu zajrzałem do płyty głównej i poszukałem w manualu, ale zaworka nie znalazłem może tobie się uda podam ci nazwę płyty “Gigabyte GA-M52L-S3” Dzięki za odpowiedzi :smiley:

Kolor czerwony przewodu to +12V, czarny to masa, żółty to tacho (pomiar obrotów) a niebieski odpowiada za impulsy PWM sterujące prędkością wentylatora.

Dziękuje za waszą pomoc. Miałby ktoś może pomysł co zrobić, z tym zasilaniem czytnika ? :smiley:

1. Nie trzeba wyrywać, można wyjąć

1584289300_1335117462.jpg

1. Twoja płyta tego nie ma. Wyłączenie kompa na listwie lub z tyłu przełącznikiem w zasilaczu wchodzi w grę ?
  1. wyłączanie kompa na noc listwą

Haha :mrgreen: dobra dzięki za radę no nic będę musiał nauczyć się, z tym żyć. A tak na szybko jeszcze 1 pyt otrzymałem taką odpowiedź 

Czyli czerwony i czarny podłączyć tak ? :smiley:

Czarny na 100%, a jeśli nie zadziała z czerwonym to sprawdz na żółtym.

Ok dziękuje za waszą pomoc S3BA_ i boykott doceniam to. Temat uważam za rozwiązany :smiley: