Witam! Mam przeznaczone ponad 200 zł na zakup nowego zasilacza, zasilacz który mam obecnie jest słaby, głośny i nie trzyma dobrych napięć. Po prostu dla dobra komputera musze kupić nowy zasilacz.
Ten OCZ jest w porządku, ale jego pierwsza rewizja była słyszalna, więc szukaj rev.2.
Temperatury wydają się w porządku (możesz jeszcze odpalić HWMonitor, postresować kompa gierkami itp, a potem wrzucić na forum zrzut z włączonego wcześniej HWMonitor).
A napięcia sprawdza się tylko i wyłącznie miernikiem.
Masz zamiar rozbudowywać kompa w najbliższym czasie? a w dalszym?
Bo jak nie masz zamiaru przez rok-dwa nic wymieniać, to celuj raczej w zasilacze ~450W (i tak będą miały spory nadmiar mocy przy tym konfigu, a wymianę grafiki - na powiedzmy “2x mocniejszą” - też wytrzymają). Realnie komp taki jak twój pobiera od ~100W (idle) do ~160W (obciążony np. grą), a “zapas mocy” jest potrzebny tylko na uruchomienie -> prąd startowy może być nawet 3x większy niż podczas normalnej pracy. Typowy zasilacz ATX najlepiej pracuje obciążony w 40-80% (największa sprawność), więc kupowanie mocno “nadmiarowego” zasilacza nie ma większego sensu.
W przyszłości będę wymieniał napewno grafę i oczywiście dołożę z 3 GB RAMU, możliwe że jeszcze będe wymieniał dysk poieważ ten już ma sporo bad sektorów. Jeżeli kupie zasilacz większej mocy, np jeżeli mówicie że 450W z pewnością wystarczy a ja kupie 500W to dla kompa nic się nie stanie?
Na koniec jeszcze screen z programu HWMonitor po graniu 30 min w NFS Undercover:
Do Radeona HD4850 rekomendowany jest zasilacz 450W i myślę, że za takim powinieneś się rozglądać. W obecnej konfiguracji nie ma co i tak lepszej karty.
Temperatury bardzo dobre o ile ten NFS porządnie obciąża u Ciebie kompa.
A co do zasilacza, to przejdź się po okolicznych sklepach i zobacz co mają do zaoferowania i w jakich cenach. Do Twojego komputera spokojnie starczy porządny zasilacz 350W, ale jak chcesz modernizować to oczywiście więcej W będzie bezpieczniej.
Dzisiaj byłem w jednym ze sklepów komputerowych w moim mieście, dałem dla gościa linki od użytkownika licence i okazało się że zasilacz “OCZ PCPower&Cooling Silencer 470W” może mi sprowadzić w cenie 235 zł, co jak co ale na allegro ten OCZ stoi po 255 zł (+ koszt przesyłki) Nie zastanawiałem się długo i poprosiłem żeby go sprowadził. Mam nadzieje ze to będzie dobry wybór Wielkię dzięki dla Was wszystkich!