Pomoc przy wyborze/zakupie drukarki a3

Witam 

Zastanawiamy się w firmie nad zakupem drukarki laserowej lub atramentowej kolorowej A3.

Będziemy drukować około 2000 kartek a4 (zapełnieni kartki około 80-90% reszta biała) oraz około 200 kartek a3 (zapełnienie około 50%) miesięcznie. Trwałość nie musi być jakaś super, ponieważ te plakaty a3 będą wisieć maksymalnie 2-3tyg, natomiast oferty a4 około tygodnia. Zależy nam na dobrej jakości wydruku, taniej eksploatacji, wytrzymałości na zamienniki, no i żeby nie była za droga przy zakupie… choć najtańsza na rynku nie musi być:) Kilka razy do roku np. przed świętami zdarza się, że musimy wydrukować na raz ok. 1500 ofert a4. Wtedy też szybkość wydruku miałaby znaczenie.

Czy jesteście w stanie polecić jakiś model? Atrament czy laser?

Jakie są wady i zalety drukarki laserowej/atramentowej?

Jakieś jeszcze informacje są potrzebne do tego, żeby podjąć decyzję jaki rodzaj drukarki będzie dla nas odpowiedni?

Szukajcie w ofercie brotherów, zazwyczaj nie ma problemu z zamiennikami, bo nawet do nowszych modeli szybko wypuszczają swoje odpowiedniki.

drdala, w tym temacie prosiłem Cię o dostosowanie wątku do wymogów tego posta. Czego tam nie zrozumiałeś? Masz ostatnią szansę.

Jak mam napisać w tytule budżet jak nie wiem czy chcę kupić laser czy atrament? Proszę mi to powiedzieć Panie admin. Przeważnie atrament jest dużo tańszy. Wiec nie mogę podać budżetu w temacie bo nie wiem jeszcze co chce kupić. Tak samo nie mogę w temacie podać czy laser czy atrament bo nie wiem jeszcze. Więc nie wiem o co Panu chodzi bo do reszty się zastosowałem już we wcześniejszym temacie więc nie rozumiem w ogóle dlaczego tamten temat został usunięty… Może po prostu admin miał gorszy dzień??? :frowning: