Witam. Chciałbym pomocy przy zakupach. Planuję złożyć komputer w budżecie do 1200zł na chwilę obecną tak to wygląda prosiłbym o porady co zmienić i dlaczego.
Procesor : Procesor Intel Pentium Gold G5400, 3.7GHz, 4MB (BX80684G5400)
Płyta główna : Płyta główna ASRock H310M-HDV
Pamięć RAM : Pamięć HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2666MHz, CL15 (HX426C15FBK2/8)
Dysk SSD : Dysk SSD ADATA SU800 128GB SATA3 (ASU800SS-128GT-C)
Zasilacz : Zasilacz Chieftec 500W (GPS-500A8)
Karta graficzna to inną drogą za mały budżet podepnę tą którą posiadam teraz czyli RADEON R7 240
Ja bym poszedł w AMD, jednak co 4 fizyczne rdzenie to nie 2+ Hyper Threading. Dodatkowo też szybszy RAM w tej cenie.
Si, popieram całym sercem konstrukcję, przy obecnej promocyjnej cenie, to ten procek jest naprawdę BARDZO ciekawy Nie ma sensu brać 2 rdzeniowego, obecnie gry już z 4 sobie radzą, a niektóre nawet więcej zaczynają wołać. Nawet Intel w nowych i3 dołożył 2 rdzenie do 4 (wydajniejsze od AMD, ale 2x z hakiem cena)
Jakoś amd mnie nie przekonuje. Dużo prądu drą i się przegrzewają a dokładać na chłodzenie nie chce.
Co co corobi? Kolega chyba zatrzymał się w wieściach o procesorach ładne kilka lat temu, co? Od nadejścia rdzeni Zen, to AMD jest tym chłodniejszym i wydajniejszym energetycznie. A przyszłoroczne Ryzeny 3 generacji będą wykonane w 7nm, także sytuacja jeszcze się poprawi.
No fakt cisnę dobre 4-5 lat na Athlon x2 4400+ i co jakiś czas muszę mu posprzątać bo zaczyna się grzać i wyłączać. Tak czy inaczej nie mam zamiaru grać w bardzo wymagające gry jedynie w GTA 5 lub BF1 to wszystko. Zależy mi aby się to nie grzało ( sporo czasu komputer mi chodzi ) Na testach widziałem, że jednak amd wciąż te temperatury ma wyższe w porównaniu do Intela. Może dlatego chcę coś intela
Panie, upartyś, jak Ci gorąco, to: zmniejsz napięcie i taktowanie procesora/ wyłącz turbo /kup lepsze chłodzenie/ kup inny procek energooszczędny AMD i masz spokój. Temperatura i ciśnienie skoczy Ci kiedy zobaczysz 4 rdzeniowego i3 za…800, a bez 4 rdzeniuf to…
Jeżeli chcesz koniecznie kupić G5400, to kup. Przepłacisz (intele podrożały 2x) i wywalisz pieniądze w błoto, bo on jest po prostu… biurowy, nie gamingowy na 2019 i 2020 rok. Decyzja należy do Ciebie, o faktach zostałeś poinformowany
Dam jednak swoją propozycję:
Ryzen 3 1200
Gigabyte B450M-DS3H
Patriot 2x4GB Viper 3000 MHz
Silentium PC Vero L2 500W
A-Data SU800 128GB M.2
Łącznie: 1335 zł
W konfigu @panicagaming nie podoba mi się bardzo płyta główna - dwa sloty na RAM, przez w przyszłości gdy zachcesz więcej, będziesz musiał się bawić w sprzedaż obecnych, i kupienie kolejnych dwóch kości. Na chipie A320 - o OC jakimkolwiek możesz zapomnieć. Nie podoba mi się zasilacz - 450W będzie za mało w przyszłości, jak zachcesz zamontować naprawdę mocną kartę i wymienić na solidnego Ryzena z serii 5 albo nawet 7. No i kwestia już wygody - nie ma slotu M.2 na SSD, który jednak nie musi nam zajmować wtedy tacki na SATA, nie trzeba prowadzić kabli itd.
Mój przekracza nieco Twoje 1200 zł, ale na pewno warto dozbierać. Jeżeli jednak to jest granica nie do ruszenia, to można wziąć tańszy SSD, tańszy zasilacz i ostatecznie nieco wolniejszy RAM. Jeszcze te 20 czy 30 zł tańsza jest podobna płyta AsRocka na chipsecie B450, jednak już z 2 slotami na RAM.
Czemu RAMY pod 3000Mhz jak pisze, że procesor obsługuję ramy do 2667Mhz ?
Specyfikacja techniczna:
- Rodzina procesorów: AMD Ryzen
- Model procesora: Ryzen 3 1200
- Gniazdo procesora (socket): Socket AM4
- Taktowanie rdzenia: 3.1 GHz (3.4 GHz w trybie turbo)
- Liczba rdzeni fizycznych: 4 rdzenie
- Liczba wątków: 4 wątki
- Pamięć podręczna: 8 MB
- Zintegrowany układ graficzny: Brak
- Rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR4-2667
- Technologia produkcji procesora: 14 nm
- TDP: 65 W
- Dodatkowe informacje: Wersja BOX (wentylator w zestawie)
- Kod produktu: AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz YD1200BBAEBOX [(376832)]
To jest oficjalnie wspierany. Taka troszkę cwana zagrywka przez AMD. Wszystko co powyżej jest traktowane jako OC pamięci. Oczywiście to nic groźnego, bo płyty są pod tym kątem przetestowane i same pamięci.
Czyli wszystko będzie śmigać tak jak powinno albo i lepiej jak wezmę te kości 3000Mhz ?
Ryzen zyskuje z każdym szybszym RAMem. Czy będzie śmigać - nikt nigdy nie da Ci 100% gwarancji. Jednak już od dłuższego czasu jest z tym naprawdę dobrze, i czołowe marki RAM (przede wszystkich chyba G.Skill i A-Data, ale także Patriot, Corsair, HyperX, Crucial, możliwe też, że nasz rodzimy GoodRam, ale nie polecałbym) mają coraz rzadziej problemy z funkcjonowaniem na płytach z Ryzenem. Jeżeli nawet będziesz miał jakieś problemy - masz prawo przecież do 14-dniowego zwrotu bez podania przyczyny (o ile zamawiasz przez Internet). W X-Komie jednak nawet przy zakupie stacjonarnym dają możliwość zwrotu, tylko nie pamiętam przez jaki okres.
Mamy cie wprowadzić na jakiś czarny rynek?
Przecież te rzeczy są ogólnodostępne.
Nie znam się za bardzo ( to będzie pierwszy mój składany pc od zera ) póki co to jedyne co robiłem to reinkarnacje swojego aktualnego pc ^^ Padła grafika to kumpel pomógł bo nie miałem jak sprawdzić co mogło się jebnąć, a za drugim razem to zasilacz jebną i fart w tym że gdy grafa padła to dał mi jakiś zasilacz to było tak na ślepo no i się udało, działać działa ale czasem trzeba mu jebnąć w blachę aby przestał haha. Dobra Chodzi mi o to aby to było dosyć wydajne weźcie pod uwagę, że moja aktualna grafika ( MSI RADEON R7 240 2gb lp ) Nie jest do grania tak to ujmę. Nie wiem może jakiś procesor i plyta pod zintegrowaną grafe może to było by korzystniejsze. Bo zakup grafiki planuję dopiero za rok +/-. Proszę o opinie, ponieważ już się w tym wszystkim gubię
Słownictwo koleżko, nie jesteś przed blokiem z kumplami.
Jeżeli grafikę planujesz za rok, to możesz spróbować sprzedać obecna (i resztę złomu) i za zaoszczędzoną stówkę-dwie, jak wpadnie kup Ryzena2200G. On jest nieco lepszy od Ryzena 3 1200 i … ma znośną grafikę( 2x Twoja obecna w benchmarku) lub zaszalej i za 650 (zamiast 350 za Ryzena 1200) kup Ryzena 2400G.
Obie grafiki są zintegrowane, w fotel Cę nie wbiją, ale 2400G oscyluje na poziomie 1030, więc powinna wystarczyć. Dodatkowo, pod kątem ewentualnie mocniejszej karty, 2400G ma 4 rdzenie i 8 wątków , 1200 i 2200G mają tylko 4i 4
PS> Mam wrażenie, że Ryzeny mają, podobnie jak moje A8, możliwość ustalenia w BIOS preferowanego planu 65 lub 45 w. Spadek poboru W o 1/3, ciepła też, a w a 8 wydajność spadała o 10-15 % tylko
Jeżeli żal ci tych kilku watów to zgaś lampkę, mój AMD nawet podkręcony na 4,5Ghz nie przekracza 80 stopni a może spokojnie setkę osiągnąć.
Dobra ale myślisz, że będę się bawił w podkręcanie na gwarancji ? Zapomnij nie będę ryzykował
Rozsądne podejście, ale nie musisz kręcić nic (też nigdy tego nie robiłem).
Co do zestawów: nic lepszego Ci nie znajdziemy
Pytanie jest tylko, czy wolisz 100zł taniej i ryzena 1200, czy 100-300 drożej i 2200G -2400G ze zintegrowaną grafiką (zmiana 65w na 45w w Biosie jest w dopuszczalna, to opcja dostarczona przez producenta). Na dobrą sprawę, te integry w procku mogą Ci kiedyś uradować siedzenie, patrząc na ilość wątków pt. “karta nie daje obrazu na monitor”, to zewnętrzne sypią się ładnie. Twoja też już niemłoda jałówka. Tu się nie sypnie, bo jest na stałe wtopiona