Pomoc w banalnym programie w c++

Witam

Program banalny podobno a ja nie wiem jak sie mam wziąść za niego i proszę was o pomoc.

Napisz fragment programu ktroy odczyta i wypisze liczbe z pliku liczby.txt

cat liczby.txt

Przykładowy program w przykładowym języku przy przykładowych założeniach, proszę bardzo.

Jeśli chcesz precyzyjniejsze odpowiedzi, zadaj precyzyjne pytanie, oraz napisz do czego udało Ci się dojść samemu.

#include

#include

using namespace std;

int main ()

{

ifstream plik;

string tekst;

string linia;

ifstream plik(“liczby.txt”);

plik >> tekst;

cout <

cout << endl << “Nacisnij enter …”;

getchar();

return (0);

};

nie mam pojecia czy to jest dobrze ale to próbowałem sam zrobić z tego co mam napisane w zeszycie ale to napewno jest źle i jak komplikuje to tez jest zle ech ;/

Patrz na błędy/ostrzeżenia kompilatora. Tam wszystko jest.

ifstream plik;ifstream plik("liczby.txt"); [/code] Dwa razy tworzysz obiekt typu ifstream. Pierwszy raz podając konstruktor, drugi raz nie.
albo:
[code=php]ifstream plik("liczby.txt"); 
 albo
ifstream plik;plik.open("liczby.txt");[/code] Metoda open: http://www.cplusplus.com/reference/iost ... ream/open/

dalej: [code=php]cout tekst
 Brakuje średnika.
};[/code] Tutaj natomiast średnik za dużo.

[code=php]#include

Tak faktycznie i string tez jeden nie potrzebny. Wielkie dzięki za pomoc :slight_smile:

PS byłbym wdzięczny jak ktoś by mi powiedział jak napisać program który zapisze liczby do pliku tak z czystej ciekawości

Tutaj myślę ,że znajdziesz odpowiedź na swoje problemy http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Obsluga-plikow/305

Przy programowaniu trzeba myśleć,inne popularne błędy to przypisanie zmiennej zamiast tablicy

np.

for (i=0;i<10;i++)

{

z=x_+y__;_

}

zamiast

z =x +y_;_

Wiem,że w małym programie błąd jest łatwy do wyłapania,a co z długim programem ?

Jeśli nie mamy zwykłej zmiennej z,jest szansa,że kompilator to wychwyci,inaczej tablica z[] nie będzie wypełniana

Dalej zmienne lokalne zamiast globalnych,gdy są potrzebne globalne

np. połączenie się z bazą danych w oddzielnej funkcji,zapamiętanie użytkownika i hasła,zwykłe zmienne przy wyjściu z funkcji są niszczone,tu potrzebne są zmienne statyczne pamiętane w całym programie

Zamiast tablicy można użyć

#include 

....

vectorv;

oraz zapisać odpowiednie dane poprzez push_back()

v.push_back(zmienna)

Do zapisania można użyć

ofstream out("plik.txt");