Pomoc w doborze NASa na domowe potrzeby - pyta laik

Posiadam QNAP TS-231P, z którego jestem nie do końca zadowolony a jest to moje pierwsze spotkanie z NASem, kolega mi tam coś ustawił ale potem doinstalowałem sobie DLNA bo aplituner nie widział serwera + aplikacje do filmów/muzyki/zdjęć i teraz amplituner widzi, oraz zmieniłem IP na stałe.

Dokupiłem też niedawno QNAP TR-004 - po co? Do przechowywania WSZYSTKIEGO, w którym będą dyski większej pojemności kolejno dokładane + kopia najważniejszych danych na dyskach zew. 2,5/płytach bluray. TR-004 nie ma być na stałe podłączane do komputera, tylko w razie potrzeby skopiowania danych. Niestety ma sata II ale jakoś to przeboleję, w końcu nie będę z tego korzystał codziennie.

Dlaczego wybrałem Qnap - kolega mnie namówił bo sam ma i ogólnie na youtube jest masa filmików od Qnap z instrukcjami a do tego pomoc po polsku i to dość szybka.

Z czym mam problem - z tym, że po zainstalowania DLNA i takich aplikacji o ile dobrze napiszę nazwy - MovieStation (do filmów), AudioStation (do muzyki), PicterStation (do zdjęć), mój TV Panasonic/przystawka nvidia shield TV pro 2019 nie zawsze wszystko widzi. Akurat filmy są widoczne ale już z muzyką i zdjęciami jest problem.

Dlatego może Synology będzie lepszy?

Szukam czegoś na 4-5 dysków tylko do przechowywania filmów, muzyki (amplituner), zdjęć + może aplikacja do pobierania różnych rzeczy z sieci jak bittorrent choć nie pamiętam kiedy korzystałem.

Budżet? Nie więcej niż około 1500 zł nowy w promocji a najlepiej mniej z możliwością dołożenia pamięci - jeśli to mi się przyda w przyszłości. Mile widziane coś używane ale co?

FreeNAS/Xpenology - mam obudowę Fractal NODE 304, mam zasilacz, mam płytę główną asus z 6xSATA w tym 2 szt. SATA III i 4 szt. sata II na LGA1155, mam procesor, ram, chłodzenie, wentylatory i całą resztę, w tym 6 dysków 3TB i nawet SSD wolny się znajdzie SATA/m.2 nvme. Trzeba by to tylko złożyć - dam radę. Zainstalować i skonfigurować - nie dam rady. Nie wiem czy będę korzystał z RAID 0, może nie warto skoro i tak kopię będę mieć na TR-004 a może jeszcze na dyskach zew.2,5 i płytach bluray. Może kiedyś jak będę chciał się pobawić to dobrze by było wiedzieć jak to przełączyć.

Założenie jest takie, że na NASie może być wszystko to co mogę stracić, jak ktoś się włamie to najwyżej zniszczy mi filmy i muzykę, ew. zdjęcia ale prywatnych chyba tam nie będę trzymał. Poza tym NAS zamierzam włączyć tylko jak będę miał potrzebę korzystania.

powiem Ci tyle…
ja wczoraj kupiłem DS920+ i mam nadzieję, że będę zadowolony.

Czemu Synology a nie Qnap i czemu nie własny NAS a gotowy?

właściwie to najbardziej pod wpływem opinii o DSM. o budowie własnego też myślałem, ale doszedłem do wniosku, że to będzie za dużo zachodu. Może kiedyś… do tej pory miałem namiastkę (Zyxel NSA310S) pod względem niezawodności nie narzekałem, ale wydajność kulała od samego początku i ten brak wsparcia w postaci aktualizacji usług. Początkowo brałem pod uwagę DS720+ ale dwie zatoki to jednak też spore ograniczenie. Nie stać mnie, żeby uzbroić go od razu w dyski pokroju 14-18tb. Na razie mam jeden dysk 6tb, za jakiś czas dokupię drugi, a w późniejszym okresie rozszerzę go o coś większego. Zyxel posłuży mi za magazyn naprawdę ważnych rzeczy i w sumie nie będzie pracował non stop

… ja mam powoli wrażenie, że ludzie stają sie chomikami, które zbieraja i “zabezpieczaja kopiami” wszelkie mozliwe smiecie. Ja rozumiem w firmie, ale stawianie NAS do zbierania filmów czy muzyki dostepnej w sieci w 200 kopiach?

Szczególnie nie podoba mi się natomiast stwierdzenie:

… poprzez torrenty nie da się pobierać bez udostępniania, to zaś jest przestepstwem. Tymgorzej dla autora, że po ewentualnej wpadce taki “domowy nas” może byc potraktowany jako “profesjonalny serwer”. :wink:

1 polubienie

I zamiast wydać te parę tysiaków (przeznaczonych na sprzęt, dyski, płyty) na dożywotni abonament do wszystkich istniejących VOD’ów, to zbierają pirackie filmy w gównianej jakości.

Gdzieś w połowie lat '80 ubiegłego wieku, w jednym z dwóch dostępnych kanałów TV leciał film lub mini serial o Dżyngis Chanie. Nie był potem re-emitowany, nie ma go też w sieci. Gdybym wtedy mógł to jakoś nagrać…

1 polubienie

On tylko różne dystrybucje Linuxa pobiera :wink:

Dobrze że nie jako “rakieta kosmiczna międzyplanetarna”, miałby urząd lotnictwa cywilnego na głowie i siły powietrzne.

Raid 0 jak padnie jeden dysk to wszystko tracisz a odzyskanie jest bardzo kosztowne. NAS musi miec tak zwane migawki w przypadku zaszyfrownia dysku czy przypadkowego skasowania.

FreeNAS jest problematyczny, bo to FreeBSD. Xpenology jest problematyczne bo to fork systemu Synology, który jest bardzo ograniczony.

I tak jest ograniczenie sieciowe na 1GbE, więc raczej na prędkości nie zyskasz. RAID 0 jest zbyt niebezpieczny, by się w to bawić.

Szkoda miejsca na migawki. To jest dobre jak masz jakieś cenne dane.

Materiały w sieci czasem giną razem z serwisami. Całe szczęście są ludzie, którzy zbierają wszystko na dyskach i udostępniają na nowo.

… tylko od strony formalnej jest to bardzo śliski temat, udostępnianie jakichkolwiek materiałów, pomijając te na zasadzie darmowego dostępu, jest nielegalne. Czy możemy mówić więc o szczęściu, czy o (nie)normalności?

Dziękuję vries i vries za merytoryczne odniesienie się do pytania. Akurat pomyłka z mojej strony, bo chodziło mi o raid 1. Torrenty podałem jako przykład, bo widziałem to w jakichś materiałach szkoleniowych. Szkoda, że wszyscy od razu podchodzą do tematu na zasadzie przechowywania pirackich filmów itp. a nie pomyślą, że z sieci można pobierać legalne materiały tak samo jak je oglądać na youtube, gdzie nawet tam znikają. Muzykę mogę mieć na płytach (schowane) a słuchać .flac, bo nie ma odtwarzacza CD tylko ten w komputerze ale nie w zestawie muzycznym.

Wracając do tematu, chyba jednak zrezygnuję z budowy własnego NASa a wybiorę gotowca od Qnap/Synology tyle z 4 zatokami na dyski.

Pytanie jaki model warto wybrać używany/nowy (mam już rozszerzenie qnap tr-004), jaki po prostu procesor, ram itp. wystarczy do moich potrzeb, jeśli najbardziej wymagającą rzeczą w przyszłości będzie pewnie transkodowanie materiałów H.265 w 4K, żeby obejrzeć na TV, gdzie obecnie nie mam TV 4K a w moim qnapie QNAP TS-231P mam 1GB RAM i nie da się dołożyć. Może po prostu zamiast wymienić wystarczy dokupić drugi (mocniejszy) 2 zatokowy?

Jakich aplikacji używanie ze sklepu play (android) do odtwarzania wideo, audio, zdj. z NAS firmy Qnap?

Tylko, czy to w istocie ma sens?
Chodzi tu głównie o samą kwestię ceny, do zadań domowych w zupełności wystarczy dodatkowy dysk HDD w laptopie, dostęp zdalny i tak potrzebujesz, a jedno urządzenie mniej do płacenia w rachunkach.

Może to zabrzmi niecodziennie, ale czy na 100% potrzebujesz dedykowanego NAS? Patrząc na:

można odnieść wrażenie, że lepszy byłby matx/mitx na standardowej podstawce PC, tam sobie wszystko kiedyś zmodernizujesz i wymienisz. Szczególnie, że planujesz już “na przyszłość”. W oryginalnych masz wszystko lutowane…

NAS u mnie nie miał działać cały czas a tylko wtedy, gdy będę mieć potrzebę korzystania.
Pisząc matx/mitx masz na myśli, żeby postawić miniPC i podłączyć go pod TV i amplituner? Pod TV da się na HDMI a pod amplituner nie wiem… czy amplituner podłączony do miniPC po USB 3.0 będzie go widział jako dysk, czy w ogóle widział bo jak inaczej podłączyć? Jedynie jako dysk 2,5 lub pendrive

KODI? PLEX? Router z możliwością podłączenia dysku?

Ogólnie filmy ma odtwarzać nvidia shield tv pro 2019 z uwagi na możliwość poprawienia jakości obrazu - ia skalowanie czy jak to tam się u nich nazywa.

W oryginalnych tych droższych masz 1 wolny slot a czasami i 2 wymienialne z czego 1 wolny.

Wifi?

Owszem, ale wiele jest w oparciu o ARM, defacto są to telefonowe/tabletowe płytki. Przy minipc możesz wymienić swobodnie RAM i cpu, dodatkowo jest też funkcja tradycyjnego PC.

Zwracam na to tylko uwagę, bo biorąc pc jako nas, masz mozliwośc dużej dowolności w konfiguracji.

Ja bym szedł właśnie stronę poszukania aplikacji, a nie wymiany sprzętu. QNAP jest ok.

Osobiście mam zrootowanego androida i podpięte udziały po SSH, więc są widziane jak pamięć wewnętrzna. Nie wiem, czy QNAP daje taką możliwość i czy chcesz rootować swoje urządzenia.
Zasadniczo nie wiem, czy zabawa w DLNA jest warta świeczki. W zasadzie wszystko działa jako tako po SMB (czyli windowsowych udziałach).
Jak patrze na odtwarzacze, to one obsługują protokół SMB (VLC powinien obsługiwać). Nie wiem jak audio, bo nie słucham audio na androidzie. Jak tak szybko patrzę, to SAMBA Network Music Player ma obsługę SMB. Zdjęcia da się oglądać z poziomu jakiejś aplikacji dołożonej do lepszego menadżera plików. Ja kupiłem Solid Explorera. X-Plore też powinno być ok.
Nie wiem tylko jak to wygląda z punktu widzenia komfortu użytkowania na telewizorze, bo mój smartTV jest za mało smart (i nie mam dokupionego do niego modułu WiFi).

@ marcin20000 - tak wiem, że robiąc samemu NAS mogę dużo zmienić z czasem i na wiele rzeczy mam wpływ, tylko nie wiem czy sobie z tym poradzę.

Czy dobrze myślę, że w razie gdybym nie mógł sobie poradzić, ktoś kto się na tym zna, mógłby mi to wszystko zainstalować i skonfigurować pode mnie na np. FreeNAS i w zasadzie mogę korzystać?

Jaki system pod własny serwer brać pod uwagę FreeNAS czy jeszcze coś? Co polecasz?