Pomoc w doborze sprzętu i technologii = Światłowód

Witam

Zastanawiam się nad uporządkowaniem istniejącej już sieci w swojej firmie.

Obecnie w firmie istnieje sieć lokalna, w której nie trzymano się topologii gwiazdy. Jest duży bałagan, który w końcu chciałbym opanować. Dla przykładu z serwerowni (3 pietro) wychodzi skrętka i idzie na pierwsze piętro, tam jest rozdzielana na switchu niezarządzalnym i jedna wraca na drugie piętro aby podłączyć jeden komputer. Takich sytuacji jest o wiele wiele więcej – czasami sam się zastanawiam co autor miał na myśli.

W firmie mam 5 pięter (piwnica, parter, 1 piętro, 2 piętro, 3 piętro-serwerownia). Na każdym z pięter jest średnio po 20 komputerów. Do serwerowni z całego budynku idzie około 33 skrętek (z czego 8 z gabinetu z piwnicy gdzie musi być wysoki poziom transmisji pakietów – to 8 komputerów na których łącznie dziennie wysyłane jest do serwerowni około 100 GB danych ). Z powyższego wynika, że średnio 3 komputery są podpięte pod jedną skrętkę. Jednak w praktyce jest tak, że cała piwnica idzie po jednym kablu (oprócz tych 8 komputerów).

Cała sieć lokalna jest podłączona pod zarządzanego switcha Linksys SRW2048. Osobna sieć to DMZ – serwery – działająca na switchu Linksys SRW2024.

Ze względu na zabytkowy charakter budynku, nie za bardzo chciałbym ciągnąć do każdego komputera z serwerowni łącznie 100 skrętek. Dodatkowo chciałbym w przyszłości mieć możliwość podłączenia monitoringu pod istniejącą sieć LAN. Dodanie nowego komputera wiązałoby się podpięciem pod istniejący „jakiś” switch (praktycznie tylko 100Mbitowe) który znajduje się na piętrze a którego transmisja z serwerownią jest ograniczona jedną wiązką skrętki lub puścić kabel od tego urządzenia przez wszystkie piętra aż do serwerowni. Dlatego też chciałbym na każdym piętrze zainstalować switcha, który byłby odpowiedzialny za wszystkie komputery z danego piętra. Łącznie 5 switchy, które miałyby być podłączone do głównego switcha w serwerowni światłowodami. Odlegości są małe od 15 metrów do 100 metrów. Główną zaletą ma być łatwość, szybkość podłączenia dodatkowego komputera na danym piętrze, a także zarządzanie nimi np. poprzez wyłączanie / włączanie portów na switchu itp. Dodatkowa zaleta to zminimalizowanie okablowania łączącego dane piętro z serwerownią – tylko 5 światłowodów - lub w ostateczności 10 świateł dla redundancji (pewnie bardzo kosztowne).

Jest to instytucja non-profit, nie czerpie zysków od swoich klientów dlatego też proszę o pomoc w wyborze sprzętu optymalnego / ekonomicznego dla mojego rozwiązania. Proponowane urządzenia na pewno powinny mieć możliwość tworzenia i zarządzania vlan-ami. Dodatkowo chciałbym skorzystać z już istniejącego switcha.

Druga opcja to zakup na każde piętro switcha srw2048 i podłączenia go np. 2 skrętkami do serwerowni z loadbalancingiem i ograniczenie prędkości końcówkom na porcie switchowym do 10Mbitów. Jednak prędzej czy później zaistnieje taka potrzeba rozbudowy sieci na danym piętrze i wtedy 2 skrętki łączące z serwerownią będą wąskim gardłem – prędkość transmisji.

P.S. Wszystkie komputery pracują non stop w aplikacji podłączonej pod MSSQL-a.

Jakbyś jeszcze mógł w punktach to wszystko wypisać to coś poradzimy :wink: Przydałby się też chociażby jakiś ogólny schemat budynku i już istniejącej instalacji. Ponadto widzę, że myślisz o światłowodach a jednocześnie maksymalną odległość wskazałeś 100 metrów - ogólnie to zasada ze światłem jest taka, że instaluje się je dopiero wtedy, kiedy nie ma możliwości położenia skrętki.

To chyba nie będzie tania inwestycja :wink:

Tą zasadę chyba sam sobie wymyśliłeś… w życiu nie przeczytałem podobnej bzdury.

Jeżeli nie ma możliwości położenia skrętki to w jaki sposób chcesz położyć światłowód ?!

Jeżeli nie mam możliwości położenie skrętki to sprawę załatwia się połączeniem WiFi.

@bromac

Daj sobie spokój ze światłowodem to zbyt kosztowna zabawa , skorzystaj z dostępnych dróg kablowych i przeorganizuj sieć opierając ją na zarządzalnych przełącznikach.

Koledze chodziło o ograniczenie odległości.

Nie zawsze jest możliwość skorzystania z wi-fi :slight_smile: