Witam. Planuje kupić komputer - niedrogi - cena to max 1600zł. (sama skrzynke - reszte posiadam) Komputer zamierzam przeznaczyc na takie multimedialne centrum rozrywki. Glownie zamierzam ogladac filmy, sluchać muzyki, ogladac TV, przegladac internet. Nie pogardze też jakas gierką z tym ze odrazu zaznaczam, że najnowsze tytuły nie sa moim spelnieniem marzen - lubie klasykę smilies/smile.gif Do tej pory korzystalem z laptopa - Celeron M 1,5GHZ, 1,5Gb RAM, Intel GMA950 i taka konfiguracja jak najbardziej byla dla mnie wystarczajaca. Teraz chce kupic komputer stacjonarny. Znacie juz moje preferencje zatem licze, ze pomozecie mi dobrac odpowiednie komponenty. To co wybralem do tej pory przedstawia sie nastepujaco:
Płyta główna GIGABYTE GA-G31M-ES2L - G31, DDR 2, PCI-Ex, VGA, S-775
Widac zatem odrazu że w przypadku plyty glownej wybralem prawie najtanszy model. Szczerze mowiac jest to dla mnie taki przykry wydatek bo jednak nie podnosi ona wydajnosci komputera dlatego tez chcialbym na tym komponencie jak najwiecej zaoszczedzic. Nie zamierzam nic podkrecac. W przypadku karty graficznej postanowilem wybrac nieco lepsze rozwiazanie - tym razem kosztem procesora. Proszę o ewentualne opinie co mozna zmienic i czy zasilacz 450W pociagnie to wsyztsko. W zestawie nie uwzglednilem dysku twardego i napędu - tutaj licze takze na Wasze propozycje.
Tuner TV, zestaw glosników 5,1 Logitech i 22" panel lcd, klawiature, myszkę i pilot - te komponenty juz posiadam.
Jesli polecacie inne komponenty najlepiej prosilbym o propozycje ze sklepu www.arest.pl i www.proline.pl
To proponuje, proc cztery rdzenie posiada, ramu 2GB ale jak używasz XP 32 bit to starczy, zawsze można kupić drugą kość 2GB, jak byś przechodził np Win7 x64, a jak to co miałeś starczało to jeszcze bardziej można obciąć zestaw że ok 1 tyś starczy.
Przykro to będzie jak się okaże że przy taniej mATX zacznie brakować miejsca tuner już masz, zechcesz kupić k. muzyczną i się okaże że drugi slot pci blokuje chłodzenie karty graf, a jeszcze będzie bardziej przykro jak komp od tracera pójdzie z dymem paliłeś kiedyś w ognisku 1,6 tyś zł?
Płyta jest droga, bo to najbardziej skomplikowany podzespół komputera. To co widać, to nie wszystko, ona ma kilkanaście i więcej warstw laminatu. Wydajności może i nie podnosi, ale jego stabilność to i owszem.
Zakładam, że sprzęt ma odtworzyć wszystkie filmy, w tym FullHD i mieć grafikę lepszą od Intela 945.
Może nettop? Dwurdzeniowy Atom 330 2x1,6GHz, 2GB RAM, dysk 320GB, grafika GeForce 9400 (DirectX 10), nagrywarka DVD: