Pomoc w odczycie skanu z crystaldiskinfo

Tak jak w temacie - proszę o interpretację dołączonego odczytu. Mnie te dane nic nie mówią a mój laptop od jakiegoś czasu ma dziwne zawiechy. Próbuję znaleźć przyczynę zanim oddam do serwisu. Z góry dziękuję za pomoc. Ewelina

Jest problem w komunikacji pomiędzy dyskiem a kontrolerem płyty głównej- parametr C7 liczba błędów CRC. I stąd mogą być te zwiechy, zwykle w komputerze odpowiada za to kabel, ale w laptopie nie ma kabla, a dysk jest przykręcony, więc słabe połączenie raczej odpada. Dodatkowo dysk przekroczył gwarantowaną przez producenta liczbę parkowania głowicy w bezpiecznym miejscu, ale tym się nie należy zbytnio przejmować.

Jak szukałam podpowiedzi w internecie to właśnie podejrzewałam, że to może być to. Dziękuję za odpowiedź. A co z tym właściwie mogę zrobić?

jak laptop na to pozwala, przy wyłączonym laptopie i wyjętej baterii można spróbować wymontować dysk, o ile pod spodem jest klapka i wmontować go z powrotem, może jakiś styk zaśniedział czy coś, a jak to nie pomoże to kontroler na płycie głównej jest winny, ale koszt naprawy będzie raczej spory. Sądząc po wielkości dysku i czasie pracy dysku to laptop ma już pewnie ponad 6 lat. Ewentualnie wymiana dysku, ale to one rzadziej powodują błędy CRC.

dziękuję bardzo za pomoc

Nie powiedział bym że dyski powodują rzadziej od kontrolera płyty głównej. Raczej w praktyce na pierwszym miejscu jest kabel/taśma potem dysk i kontroler / chjpset płyty głównej.
Ustaw wartości Raw w dziesiętnych w Crystal Disk Info czyli; funkcje - Advanced Feature - Wartość Raw - zaznaczyć 10 [DEC] i zapamiętaj wartośc raw do C7 i sprawdzaj czy nie rośnie np. przy następnym uruchomieniu laptopa /systemu i w trakcie czy po zawiechach. I jak się potwierdzi wzrost CRC ,wtedy wyjęcie dysku sprawdzenie połączeń styków i ponowne włożenie. Profilaktycznie sprawdzenie pamięci przez np.memtest 86+

dzięki wielkie, zrobię wszystko tak jak piszesz i ewentualnie potem będę rozkręcać lapka i sprawdzać styki lub wymieniać dysk