Mam taki problem wczoraj przez jakis program utraciłe wszystkie dane, partycje system. Wgrałem od nowa system i czy jest jaka szansa na odzyskanie plików badz przywrócenie komputera do stanu przed tym usunieciem?
Jeżeli te dane były na partycji systemowej na którą później zainstalowałeś system to marnie to widzę. Ale możesz spróbować programem recuva jeżeli ten system to windows.
Postąpiłeś w najgorszy/najgłupszy sposób z możliwych (reinstalacja systemu). Szanse prawie zerowe.
Dane z partycji systemowej przepadły, może jakieś resztki uszkodzonych danych odzyskasz.
Jeśli miałeś drugą partycję i masz ją nadal to jest szansa na odzyskanie danych z tej drugiej partycji.
Tu masz pomocne programy: http://www.dobreprogramy.pl/Odzyskiwani … ws,86.html
Odzyskiwanie przeprowadzaj po podłączeniu swojego dysku do innego sprawnego komputera.
chce odzyskac dane z partycji na której nie było windowsa. próbowałem recuva znalazło ale mało plików. A jest jakas mozliwosc powrotu do stanu sprzed formatowania?
Nie ma, to nie jest przywracanie systemu.
Dane na drugiej partycji powinny być widoczne tak samo jak przed formatowaniem (jeśli jej nie formatowałeś, nie zmieniałeś rozmiaru i nic na nią nie zapisywałeś)
To nie ma szans na przywrocenie danych?
Nie ma. Ewentualnie tylko odzyskiwanie programami, które podałem wcześniej.
Przed formatowaniem/reinstalacją systemu trzeba myśleć a nie po wszystkim.
nawet zdjęc i dokumentów worda?
Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Wszystko napisane zostało wcześniej.
Ale co mogłem zrobic jak wzsystko usuneło mi i komputer mi sie zrestartował i było brak systemu?
Właśnie i dlatego robię sobie kopie zapasowe na dysku twardym przez port USB programem Fbackup i ważne pliki na pedrive.
Mogłeś zabootować jakąś dystrybucję GNULinux typu LiveCD lub DVD i odzyskać utracone pliki, zainstaluj jakieś poważniejsze programy komercyjne do odzysku typu trial tylko instaluj je na innej partycji niż systemowej.
Np. odłączasz dysk od swojego komputera, zabierasz go do kolegi, u którego podłączasz do jego sprawnego komputera i z poziomu jego systemu naprawiasz.
Po co na innej, skoro z innej partycji chce dane odzyskiwać?
Mam pytanie, bo ja po wgraniu systemu miałem tylko jedna partycję. Tam skad chce odzyskac dane nie było tej partycji dopiero zrobiłem nowa partycje programem i jest czysta moze da rade jakos odtworzyc pliki z tamtej partycji?
W takim przypadku zapomnij abyś odzyskał znaczącą ilość nieuszkodzonych plików.
Sposób i programy podałem wcześniej - do dzieła.
wisnia656 , Niestety możesz zapomnieć o odzyskaniu plików, przynajmniej samodzielnie. Możesz zanieść dysk do firmy, która zajmuje się profesjonalnym odzyskiwaniem plików, ale cena tej usługi może przekroczyć nawet 1000 złotych… Cena bynajmniej jest zależna od stopnia trudności odzyskania plików. W ogóle, to mnie trochę rozwaliłes swoim pytaniem. Skasowałeś partycję, utworzyłeś partycje, sformatowałeś ja i wgrałeś system, czyli czterokrotnie nadpisałeś pliki i jeszcze się pytasz, czy da radę je odzyskać… :lol:
wisnia656 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych pomocy i krzyku w nazwie. Inaczej wyciągnę konsekwencje, Przeczytaj proszę ten temat.http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=16&t=394978