Mam nadzieję ze dobrym miejscu zadaje pytanie, otóż mam problem z dopasowaniem skanu do parametrów wymaganych przez docelowy program. Może ktoś biegły w obróbce zdjęć poda mi przepis w jaki sposób przerobić plik numer 1 aby uzyskać IDENTYCZNE parametry jak w pliku numer 2 . Mam na myśli rozdzielczość itd, z wypełnieniem “środka” kolorem czarnym poradziłem sobie przy pomocy GIMP ale program docelowy w dalszym ciągu wyrzuca błąd.
Z informacji uzyskanych od producenta oprogramowania plik musi:
-rozdzielczość 300 dpi i tryb 1-bit (czarno-biały)
Po pierwsze ustawa o ochronie danych osobowych więc wrzucanie takich skanów nie jest najlepszym pomysłem. Po drugie przeczytaj instrukcję obsługi programu Jeśli to tachospeed jak się domyślam to pisz na priv, może coś podpowiem
Obraz -> Tryb -> indeksowany -> wybrać “Paleta czarno-biała (1-bitowa)” i nacisnąć Konwertuj
Obraz -> Skaluj obraz -> w Szerokość wpisać 3507 Wysokość zmieni się automatycznie po wstawieniu kursora w pole wysokości (powinno być 2550), w rozdzielczość X wstawić 300 i to samo Y, zatwierdzić “Przeskaluj”
Wyeksportować do jpg-a ze skrótu można Shift-Ctrl-e.
@anon1494722 to nie takie proste, bo do analizy tych tarczek potrzeba każdej z osobna w takiej rozdzielczości. Program potrafi sobie to sam przerobić, jeśli skan zrobi się przez wbudowane narzędzie. Ręczne przerabianie setek tarczek to byłaby syzyfowa robota