Pomoc w składaniu komputera

Witam!

Potrzebuje pomocy przy wybieraniu części

mam już:

procek intel core i5 750 2,66ghz

płyta Asus p7p55d-e

grafika Nvidia palit geforce gts 250 1gb pci-e x16

dysk wd carviar blue wd10eals 1TB sata-II 32mb

potrzebna jest reszta czyli RAMy, obudowa+zasilacz (jaka moc?)+wentylator

oczywiście w rozsądnych cenach i parametrach bo komp składany na kilka lat. Jakie polecacie części?

Edit: dodam że komputer jest bardziej pod gry tzn. jak gry ujdą to reszta też

corei5 i gts?? Mocny procek + słaba grafika. Raczej bezsensu, jeśli chodzi o gry. GTS450 jest słabiutki. Jaki masz monitor-jaka rozdzielczość?

Obudowa coś z coolermastera ja wybrałem elite 330, zasilacz ok 500W max wystarczy.

kartę graficzną można bezinwazyjnie zmienić, a procesora nie (fuc**** socket’s) i wiadomo że fundusze ograniczają… więc wszystko na tym ujdzie obecnie na full detalach, a za 2 lata można wymienić kartę…

Czy w/w sprzęt wykorzysta możliwości RAMu o taktowaniu 1600?

monitor jeszcze stary lcd samsung SyncMaster 913v rozdziałka 1280x1024

Ani am3 ani 1156 nie mają przyszłości bo są już zapowiedziane do jakiegoś czasu nowe sockety:/ A po ile masz wypatrzonego 750?? Bo są 760.

Hm co do ram to nie wiem, ale raczej nie, nie mam intela nie zaglądam na to, a sam jutro powinienem dostać sprzęt na amd, bo tani, a na intela nie stać.

GTS250 może powinien dać sobie radę w full na nie których gra w takiej rozdziałce.

Jeśli chodzi o zasilacz polecałbym firmę Chieftec najmniej awaryjne, myślę, że 450W by tutaj wystarczyło. Sam taki mam i polecam, wcześniej posiadałem zasilacze różnych firm i wymieniałem co około rok.

http://www.hdd.com.pl/zasilacz_chieftec … 72105.html (241zł)

RAM - jeśli do gier to na pewno sporo, zależy jeszcze jaki masz system operacyjny jak wiemy Windows XP obsługuje do 3GB. Firmy to Kingstone i GOODRAM. Zakładam że to Vista lub 7 - 4GB w Dualu:

http://www.hdd.com.pl/kingston_kvr1066d3n7k2_32915.html (342zł)

Obudowa nie jest ważna, funkcjonalną kupisz już za 70zł. - Odpowiedni rozstaw USB, karty pamięci wyświetlacz CYF.

teraz mam 8600gt i daje rade na gta4, call of duty itp. więc ta bez problemu powinna ogarniać np. mafia 2 - tak mi się wydaje.

a i7 wychodzą już 6rdzeni więc kiedyś można się pobawić w mini-tuning, bo pewnie za 5 lat znowu będzie składanie od podstaw czegoś innego.

znalazłem ten i5 750 za 680zł i z tego co widzę od 2 tygodni ceny spadają dosłownie z dnia na dzień.

RAM z racji tego że na płycie są ddr3 to zamierzam kupić 3x 2gb tylko zastanawiam się jak odzczuwalne są różnice w taktowaniu i czy składany sprzęt wykorzysta możliwości 1600 mhz

Jeśli się nie mylę to na LGA1156 jest dwukanałowy kontroler pamięci, więc kupuj parzyście RAM. 2x2GB wystarczy.

jakie taktowanie? 1333 czy 1600?

Bardzo mała różnica, wyższe taktowanie pozwala na wygodniejsze podkręcanie procesora.

Zresztą i tak płyta główna bez podkręcania będzie taktować pamięci 1600 pamięci na 1333.

Chieftec od dobrego kwartału produkuje sam chłam.

Polecam BeQuiet PurePower l7 450/530 wat.

Podobna cena a o wiele lepszy jakościowo.

Poprawka. W takiej to we wszystko pogra najwyżej zmniejszy AA do x4/x8

Ja właśnie dziś zamówiłem kompa z chieftec’iem ctg 500w, bo na lepszy zasilacz nie starczyło by kasy, i tak wyszło 1620zł z wysyłką. Tak na różnych forach odradzają chieftec’i ale dalej to stabilny jest, gorszy jakościowo. A wybrałem chiefteca, bo w tej cenie inne mają o wiele mniej złączy a nie będę się bawił przejściówkami.

Jeszcze są dobre OCZ.

Max x8 jak mi się wydaje jest AA, a max Anizo jest x16.

AAx16 jest i to od serii GF7xxx chyba :wink:

Włącz np. Crysis, GTA4 i inne gierki z przed roku.

Za 241 zł to zasilaczy jest w 3 i troche do wyboru np:

Antec(nawet seria Basic bd lepsza od tego Chiefteca), BQ, Delta, Fortron, OCZ, Corsair.

Z tych zasilaczy spokojnie możesz brać i nie martwić się o sprzęt.

wlkp , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych pomocy w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978