Witam
Zostałem poproszony o stworzenie Herbu dla mojego klubu. Projekt na kartce powalił wszystkich, ale teraz mam inny problem. Jako że jestem upieczonym technikiem informatykiem, poprosili mnie o to bym zrobił to elektronicznie. Niestety nie mam doświadczenia prawie żadnego (oprócz Painta… ;/) z grafiką na kompie, dlatego zwracam się do Was o pomoc. W zasadzie mam kilka pytań, bo projekt chciałbym zrobić sam.
Jakim programem najlepiej stworzyć taki herb? Chciałbym w tle ustawić herb, żeby móc obrysować linie (chyba tak jest najoptymalniej). Ważnym elementem byłby też znak wodny, żeby nikt nie plagiatował projektu. Nasz stary herb był splagiatowany z ligi ukrainskiej albo rosyjskiej, dlatego zdenerwowało to nas - młodszych graczy i postanowiliśmy zrobić nowy. Zależy mi na prawach autorskich. Słyszałem tez co nieco o grafice wektorowej, po stworzeniu herbu w w ten sposób, nie traci on na jakości po zmianie rozdzielczości.
W sumie, prosił bym o przykład jakiegoś w miarę prostego programu graficznego (najlepiej jakiś darmowy) bym mógł się za to zabrać, oraz jakieś wskazówki. Słyszałem że program Corel jest odpowiedni, ale wole zapytać przed jakąkolwiek inwestycja.
Pozdrawiam