Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze płyty głównej i procesora. Aktualnie jestem posiadaczem:
płyty głównej Gigabyte GA-MA770T-UD3P
procesora Athlon II X2 250
karty graficznej Radeon HD 6850
8GB RAM DDR3
Zasilacza Pentagram Silent Force CAV-500-A12S 500W
W weekend miałem niemiłą przygode i zasilacz się spalił wraz najprawdopodobniej z procesorem i płytą główną resztę zdołałem sprawdzić na innym komputerze wiec ram, dysk i grafika działa. Natomiast procesor po wyjęciu miał pogięte piny i osad podobny jak węgiel drzewny, płyta główna niby daje napięcie ale poza tym że wiatraczki chodzą topo za tym nic sie nie dzieje, ale do rzeczy chciałem kupić nowy procesor i płyte główna. Teraz pytanie do was bo mój wybór padł na Gigabyte GA-970A-DS3P i procesor podobny do tego co miałem AMD Athlon II X2 270, może moglibyście polecić coś lepszego ale w miare nie drogiego. Z góry dzieki za odpowiedzi
Ile mógłbyś wydać łącznie? Płyta główna, procesor i zasilacz. Na Twoim miejscu zmieniłbym platformę na Intela, socket 1150. Tani Pentium ( lepszy wybór niż Phenom II X2) + płyta główna do 200 zł. Jeśli chcesz zostać nadal przy AMD to wybierz już wyższe wersje Phenoma.
Czemu nie chcesz microatx? Pod Pentiuma właśnie Asrock H81M i Gigabyte GA-H81M-HD3 będą dobrym rozwiązaniem. Dobre płyty pod ATX kosztują o wiele więcej.
dziękuje ci za pomoc, ale i tak musze poczekać 2 tyg do wypłaty. Najprawdopodobniej wybiore tą konfiguracje Pentium G3258 + Gigabyte lub asrock w zależności co wyjdzie tańsze albo dozbieram i wezme i5 4430