Pomoc w wyborze podzespołów do PC

Myślę że podstawowy model karty powinienem mi wystarczyć, pozostaje kwestia odpowiedniego zasilacza i płyty głównej.

Gigabyte DS3H B450 + SilentiumPC Elementum E2 450W.

Teraz to już wiem na czym stoję, jeszcze zapytam się o kartę graficzną oraz Ram najlepiej 2x8 GB, aha nie wspominałem wcześniej o obudowie posiadam Micro ATX (uATX), ATX - Midi Tower.
Do płyty chciałbym podłączyć 3-4 wentylatory z obudowy, czytnik kart pamięci oraz mam jeszcze kartę sieciową TL-WN781ND

Jaką masz obudowę?

Pytam, bo DS3H ma tylko jedno złącze do podłączenia wentylatorów i jeśli Twoja obudowa nie ma osobnego kontrolera, to pojawi się “problem” z podłączeniem większej ich (wentylatorów) liczby.

Zalman Z3

Z3 nie ma kontrolera. Jakie złączki mają wentylatory? 3 PIN, 4 PIN, MOLEX?

Prawdopodobnie 3PIN, w instrukcji nie mam takiej informacji. Bym musiał zajrzeć.

Tak wszystkie są na 3 PIN

To masz takie opcje:

https://www.morele.net/inline-adapter-3-pin-na-6x-3-pin-do-wentylatorow-33436-551513/

https://www.morele.net/inline-kabel-molex-4x-3pin-do-wentylatorow-33341a-873429/

https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-4226?string=kontroler%20wentylatorów&bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-ele-1-2-0717&order=p

Do wyboru, do koloru.

Z podłączeniem wentylatorów nie będzie problemy są dostępne rozdzielacze, przejściówki jest wybór. Do kompletu elementu pozostaje mi tylko karta graficzna i RAM

Ram do Ryzena, jak 1600/2600 to 3000 i cl 16 wystarczy, do nowszych też ujdzie, ale można i 3200. Jak płyta ma 4 sloty, to 2x4, jak dwa to 1x8.
Kartę grafiki możesz swoją zostawić, a jak chcesz nową, to najtańsze, współczesne, to rx 550 w promocjach po 250-300zł. GTX 1030 jest nieco droższy i słabszy, a karty do gier to od 1650Super za 800+.

Też zastanawiałem się nad obudową, w miarę dobrą ale za to czarna i dobrą wentylacją z miejscem na napęd

SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black

Teraz już wiem prawie wszystko odnośnie jeszcze płyty głównej to zastanowiłem się nad którymś modeli MSI. Oraz kwestia producenta pamięci RAM

Co sądzicie o takim zestawie ?

Procesor AMD Ryzen 5 2600
Płyta główna MSI B450 a pro
G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz
Zasilacz SilentiumPC Vero L3 500W (SPC265)

Spoko.

Marnie, taniej i lepiej wyjdzie chyba I5-10000 :wink:

Chyba będę musiał pomyśleć dalej ponieważ wybrany prze mnie procesor w sklepie jest droższy o około 150 to raczej przesada lepiej poszukać innego. Wcześniej ktoś napisał że lepiej poczekać na Ryzeny 5000 czyli do kiedy ewentualnie jaki procesor mógłby odpowiedni dla mnie

Jakie aktualnie posiadasz podzespoły?
Jaki posiadasz budżet na rozbudowę?
Do czego będzie używany?

Aktualnie właśnie zaczynam rozbudowę mam zamiar kupić procesor, RAM, zasilacz i płytę główną.
Zacząłem od procesora aby na podstawie jego dobrać elementy.
Odnośnie budżetu na 4 podzespoły to przedział między 1500- 1800.
PC do domu internet, pakiety biurowe, obróbka video. Chciałbym aby mi posłużył jakiś czas bez utraty płynności. Nie zamierzam używać go do grania.