Pomoc w wyborze serwera nas

Witam. Stoję przed wyborem serwera nas. Mam na oku 2 ciekawe urządzenia D-link DNS-320 oraz Zyxel NSA310S

Zadania jakie ma spełniać serwer:

• przechowywanie i udostępnianie plików w sieci lokalnej

• pobieranie torentów (ważne aby był charmonogram w których godzinach ma pobierać)

• udostępnianie filmów i zdjęć telewizorowi i płynne otwarzanie

• żeby wydajność była wmiarę dobra

• energooszczędność

No i takie podstawowe funkcje serwera nas.

Który model lepiej wybrać?

Żaden z nich. Dlink ma lipny transfer a Zyxel ma tylko jedno miejsce na dysk. Dopłać kilka złotych i kup ten model: ZYXEL NSA320S (no i oczywiście 2x dysk np. WD RED pod RAID1). W tej półce cenowej jest najrozsądniejszym rozwiązaniem do użytku domowego. 

Nie ma sensu brać D-Linka czy choćby Synology poniżej tych 700-900zł, ponieważ te ‘super tanie’ modele mają bardzo słabe bebechy w porównaniu do konkurencji. 

Chyba się ciebie posłucham i rozejrzę za ZYXEL NSA320S

I mam pytanie do dysków na początku wsadzę Segate Barbacuda 7200.10 czy będzie pasował (myślę że tak ale chcę się upewnić)

A potem zastanawiam się jaki dysk wybrać WD Green czy WD Red wiem że green ma mniejszą szybkość ale to nie przeszkadza. Ważne aby był bezawaryjny.

Będzie pasował. 

Do NASów to tylko WD Redy, wsadzanie np. greenów to proszenie się o kłopoty. Czemu tylko Redy? Info tu: http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=810 

Ok dzięki za pomoc.