Witajcie szukam dobrego smartfona na lata, wybrałem kilka modeli oto i one:
INFINIX Note 40 8/256 GB
Motorola Moto G54 5G Power Edition
TECNO Pova 6 Neo 8/256GB
Myphone N23 5G
Jak z aktualizacjami w wybranych modelach, można się spodziewać Androida 15?
Szukam smartfona z dobrą baterią i w miarę wydajnością do codziennych zadań przeglądanie neta, słuchanie muzyki, itp…
Proszę o ocenę, czekam na wasze sugestie
Tecno może nie dostać 16 w przyszłym roku i nagle utkniesz na 15 za kilka lat.
Wymieniłeś 3 chińskie wynalazki i jeden telefon renomowanej (to już nie „stara” Motorola, ale jednak) marki.
Wybór jest dosyć oczywisty.
Wersją Androida bym się raczej nie przejmował. Dopiera teraz powoli aplikacje przestają działać na wersjach sprzed 10+ lat.
Istotnie, mam podobne uprzedzenie. Telefony firm typu Wooloomooloo, ULTRAION SHENZEN oraz Günter&Schmidt nigdy nie budzą mojego przekonania. Ta Motorola to nie Motorola tylko Lenovo - szkoda jednak, że z procesorem MediaTek
A ja bym się przejmował. Nie chodzi o działanie aplikacji, tylko o poprawki zabezpieczeń. To, niestety, już nie 2006. Przydaje się mieć poprawki, nawet dla starszego Androida. Moto wydaje je dość regularnie, nawet gdy nie podnosi głównej wersji systemu.
Tak jak napisał przedmówca, aplikacja się uruchomi bo dlaczego producent miałby blokować taką możliwość. Na zabytkowych urządzeniach Sklep Play potrafi zainstalować starszą wersję, często wyglądającą bardzo odmiennie. Problem w Androidzie to fakt, że sporo tańszych urządzeń dostaje 2 lata wsparcia (poprawek zabezpieczeń) i to zazwyczaj nie od razu tylko raz na 3 miesiące. Te najtańsze urządzenia nieznanych firm często nigdy nie są łatane.
Nieczęsto kupujesz urządzenie w dniu premiery, więc normą jest że ludzie wypakowują z pudełka nowo zakupiony telefon, na który wsparcie już się skończyło albo będzie jeszcze przez maks kilka miesięcy.
Windows na tym tle naprawdę błyszczy.
Już dawno MTK nie jest gorszym wyborem. Czasami jest lepszy. Sam, testując przez miesiąc telefon w wersji z MTK i ten sam w zasadzie model ale ze Snapem, zostawiłem sobie MTK, bo wydajność podobna, a zimniej i mniej prądu. To już nie to co 10 lat temu.
Masz rację, poprawiło się. Dlatego ta Motorola wydaje się być trafnym wyborem.
Dziękuję za pomoc!
Żeby być precyzyjnym - nie napisałem, żeby się nie przejmować aktualizacjami tylko żeby się (nadmiernie) nie przejmować wersją Androida. Czy to będzie 13, 14, czy 15 i tak telefon wystarczy na lata. Długością wsparcia jak najbardziej należy się przejmować.
Tak jak piszesz, Motorola również pod tym względem będzie raczej najlepsza. W typowym „chińczyku” równie dobrze możemy nie dostać wcale żadnych aktualizacji, a do tego hipotetycznie mnóstwo podejrzanych dodatków.
W sumie Motorola to też chińczyk i do tego krótko wspierany. Najdroższe flagowce dostają do 3 lat wsparcia co jest drwiną z klienta. Starsze czy tańsze mają 2 lata.
Jak teraz kupisz średniaka Motoroli, który wprowadzono na rynek powiedzmy w październiku 2023, to masz telefon wspierany do października 2025 i producent mówi - dziękuję do widzenia.
Są artykuły podsumowujace Które marki najdłużej wspierają swoje telefony? Oto kompletna lista ale i tak warto sprawdzać konkretnie dla kupowanego modelu. Można się przejechać bazując tylko na ogólnych zapewnieniach.
Skoro wielkie marki przycinają tak ostro na aktualizacjach, to o telefonach marki Olebole King 1000 nawet nie ma co wspominać.
Dziękuję serdecznie jesteś wielki, gdyby wszyscy producenci byli tacy sami jak LG zza grobu.
Z wybranych modeli nie wybrałem nic kupiłem LG V50 z AliExpress odnowiony i działa naprawdę świetnie mimo lat daje radę, aż mnie zamurowało widząc aktualizacje do Andka 12
Pozdrawiam wszystkich!
…ale jesteś świadomy, że aktualna wersja androida to 14, a 15 jest za rogiem.
Co nie zmienia faktu, że wśród czwórki wymienionych to jedyna marka z jakąkolwiek reputacją.