Pomoc w znalezieniu sterownikow do dzwieku


(Vanil) #1

Witajcie, mój problem dotyczy się tego że właśnie wrócił komputer z naprawy, elegancko wszystko działa, cala płyta główna wymieniona ale nie działa wgl. dźwięk. Gdy np. chce włączyć nutkę to wyskakuje mi ten błąd :

bladld.jpg

chciałbym zainstalować sterowniki ale nie wiem właśnie jakie ponieważ karta dźwiękowa jest zintegrowana z płytą główną i tylko to mi wyskakuje w everaście:

pobrałem jakieś stąd ponieważ kolega mówił mi że to do mojej płyty, lecz nie jestem pewien.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc ... 24LanID=0

No i gdy chce zainstalować, wyskakuje mi błąd :

Chciałbym w końcu mieć gotowe i cieszyć się ze słuchania muzyki, mam nadzieję że mi pomożecie, będę bardzo wdzięczny !


(djkamil09061991) #2

Sprawdz ten sterownik:

http://eudownload.ecs.com.tw/dlfileecs/ ... 12_111.zip

w razie dalszych problemów ten:

http://ktosiczek.pl/download/cmedia/CMI9761_71.zip

w menedzerze urządzeń są jakieś znaki zapytania itp?

Zainstaluj jeszcze Sp3 bo nie masz:

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-XP- ... 12243.html


(Vanil) #3

tylko te znaki zapytania sa

37782525.jpg

a co do sterowników już się biorę za ich instalowanie a co do SP3 to musi on być ? bo szczerze to nie zbyt ogarniam to, i nie wiem czy czegoś nie spartole podmieniając SP3 na SP2

-- Dodane 15.06.2012 (Pt) 1:37 --

po zainstalowaniu 1 sterownika nic sie nie dzieje, gdy instaluje drugi sterownik, wyskakuje ten błąd z Our audio chip... pokazany na przedostatnim screenie. Kurde myślałem że to będzie o wiele łatwiejsze, a tu się okaże że sterów się nie znajdzie :


(Claude Gtaiii) #4

Pobierz program CPU-Z http://www.dobreprogramy.pl/CPUZ,Progra ... 13047.html i tam (w zakładce Mainboard) sprawdź model płyty głównej. Prawdopodobnie oprócz dźwięku coś jeszcze Ci nie działa. Potem pozostaje już tylko wyszukiwanie na stronie producenta.


(eddie71) #5

Powinieneś włączyć aktualizacje (Windows Update).

Zainstalują się SP3 i poprawki bezpieczeństwa od Microsoftu.


(Agatonster) #6

Vanil ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Vanil) #7

Pobralem to CPU-Z i tam mam to:

cpzh.jpg

no to wpisałem to SIS 651 STEROWNIKI w google i pobrałem stąd http://www.softwarepatch.pl/idx/469/779/2886.html

wypakowałem, klikam SETUP.exe leci pasek do końca, jest full, i kursor zamienia się w klapsydre i poprostu się zwiesza ta instalacja, możecie sprawdzić czy dobre te sterowniki pobrałem? czy to na pewno są te które pasują do mojej płyty?

Chciałbym dodać że tu nie chodzi tylko o to że nie słyszę piosenki w głośnikach, tylko o to że komputer nie pozwala na jej odtworzenie, zwykła MP3 włączam za pomocą winampa/media playera i innych i poprostu jej nie odtworzy tak jakby to wgl. nie była piosenka. Wiec to nie jest tak ze piosenka sobie płynie, a ja jej nie słyszę.

Mam nadzieję że ktoś z was potrafi mi pomóc, bo większość z was jest bardzo obeznana w tych sprawach.

Dzieki

-- Dodane 15.06.2012 (Pt) 16:14 --

popatrzylem do kompa od srodka tam pisze ze SIS 652 znalazlem jakies instalki

poprostu sciaglem wypakowalem i setup.exe odpalilem ale nie wiem czego sie nie chca zainstalowac,

widocznie trzeba cos jeszcze, bo jedna sie zaciela wczesniej, pobralem inna to pasek idzie i nagle sie wylacza wszystko. To chyba cos z tym directsound, ten pierwszy blad u gory co na screenie jest, wydaje mi sie ze od niego trzeba zaczac, panowie prosze was niech mi ktos pomoze

-- Dodane 15.06.2012 (Pt) 18:47 --

ok teraz zrozumialem ze na tej stronie jest wszystko do tej plyty głownej bo skoro karta dzwiekowa jest zintegrowana z plyta to chyba stery z plyty by zalatwily sprawe.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc ... 24LanID=0

Wiec tak, pobralem jakis VGA ale tam zadnej instalki nie bylo wiec lezy se na pulpicie w folderze, potem pobralem z zakladki

Sound C-Media CMI973x/9761A Audio Driver ale tam na necie pisze ze to jakis windows familly nie wiem co to jest, ale po jak pasek instalacyjny przeszedl wyskoczyl mi blad:

wydaje mi się ze gdyby nie ten błąd to stery by sie zainstalowały i w koncu by to jakos smigalo, poniewaz to sa chyba te sterowniki, zobaczcie jezeli mozecie w tym linku ktory przed chwila podalem, tam jest dokladnie moja plyta glowna, pod spodem zakladka download i Sound, wiec to chyba to. Tylko co teraz panowie zrobic z tym bledem? prosze was bo jak widzicie jestem zielony a sami wiecie jak to bez dzwieku jest na komputerze :confused: Bardzo dziekuje


(eddie71) #8

Przeczytaj post z godz. 11:11

Przy okazji podaj logi bo coś może blokować prawidłową pracę systemu.


(Claude Gtaiii) #9

http://w3.sis.com/download/download_ste ... age791.y=6

Tu są sterowniki

1 Zaakceptuj warunki

2 Wybierz Windows XP potem Audio Driver i SIS 7012

3 Kliknij GO

4 Potwierdź kodem z obrazka i masz sterowniki

To nie jest żadne C-media więc trudno żeby dobrze działało


(Vanil) #10

Zrobilem formata, zeby bylo wszystko na nowo, pobralem te sterowniki ktore mi dal piselesjac (post wyrzej)

ale otwieram folder, potem setup.exe wlaczam otwiera sie instalka, daje dalej dalej, i gdy ma isc pasek, idzie kreska i automatycznie w ulamku sekundy sie cala instalka zamyka, jakby nigdy nic. Myslalem ze po formacie juz to pójdzie jak splatka a tutaj dalej problem. Prosze jeszcze o pomoc, bardzo dziekuje.