Pomoc z divami


(Gramatt) #1

Witam chciałbym aby ktos mi pomógł. Nie rozumiem o co chodzi z tymi divami ? Jak się określa w którym miejscu ma być ta tabela ?

W sekcji HEAD mam

blok1 {

background-color: yellow;

border: 2px solid black;

padding: 3px;

width: 100px;

height: 60px;

}

a w sekcji BODY mam

TEXT TEX

Moje pytanie jest takie co mam zrobić teraz aby zamiast wypełnienia był jakiś obrazek oraz JAK SIę UMIESZCZA TO W DOWOLNYCH CZęśCIACH STRONY, bo zawsze jak robie diva to jeżeli chce mieć pod menu pod nim wpisać kod da się jakoś określić dokładnie gdzie to chce ?


(Mariuszs) #2

#blok1 {

background-image: obrazek.jpg;

}

Aby wstawić div w dane miejsce musisz znaleźć to miejsce w kodzie i tam dodać oraz odpowiednio wystylizować i wypozycjonować div.


(master of disaster) #3
background:url(img.gif); /* ścieszka do obrazka */

width:100px; /* szerokość obrazka*/

height:100px; /* wysokość obrazka */

(Mariuszs) #4

W ten sposób zmienisz rozmiary ramki, a nie tła czy obrazka.


(master of disaster) #5

Jak nie nadasz tych atrybutów to obrazek się nie wyświetli z poprawnymi "wielkościami"


(Gramatt) #6

no ale jak chce obrazek jako tło i zeby sie jakby zdublował czyli że jak np. jest tło i da sie obrazek to on sie pojawia kilka razy i tworzy jakby jeden obraz >?

oraz mam pytanie jak zainstalować http://www.longtailvideo.com/players/jw-image-rotator/ bo jak edytuje imagerotator.xml to nie wiem gdzie podać adres do swojego obrazka


(Mariuszs) #7
  1. Tak, jeśli chcesz dodać tło dla ramki.

  2. Na stronie, którą podałeś instalacja jest dokładnie opisana.

@master of disaster

Oczywiście, że się wyświetli. Div nie musi mieć określonych wymiarów, aby mieć tło.


(Gramatt) #8

ej moge twoje gg ?


(Mariuszs) #9

Jeśli to pilne kontakt jest po prawej stronie (MSN).


(Gramatt) #10

');


Witaj



');

(Mariuszs) #11

Matko, ten kod to zupełna anarchia. Poczekaj chwilę, napiszę ci układ tak, jak na rysunku, a skrypty i treść wstawisz sobie sam.


(Gramatt) #12

aaaaaaaaaa jesteś boski :slight_smile: nie zapomnij o menu wystarczy że weźmiesz moje wkleisz bo jest dobre


(Mariuszs) #13

(Gramatt) #14

ok... o to mi chodziło :slight_smile: ale mam problem masz może gg bo nie mam liva ? - jak wchodze na kontakt to jak zrobić żebym tam miał treść tej strony. Nie chce za każdym razem to co zmienie w idex zmieniać w kontakt


(Mariuszs) #15

W HTML tego nie zrobisz. Musisz użyć PHP, albo DHTML. Nie mam innych komunikatorów.


(Gramatt) #16

a co mam powiedzieć ? xD

...może edytujesz mi tak żebym zrobił xD xD xD ale teraz możesz działać na większą skale i nie ograniczać się do indexu tylko folderu :slight_smile: bo ja na tym się nie znam a próbuje coś tam stworzyć :smiley:

-- Dodane 10.01.2009 (So) 20:50 --

Będe teraz próbował html połączyć z php , mam dużo fajnych skryptów php ale takich na upload, wyszukiwarki, zakupy, itd :slight_smile: chcesz to ci moge przesłać


(Mariuszs) #17