Witam wszystkich!
Aktualnie poddaje swój komputer finałowej ewolucji, po wymianie ram’u i karty graficznej pora na kilka dodatkowych rzeczy.
Mam kilka pytań, a wiem że znajdę tu expertów i spokojnie dowiem się wszystkiego, żeby przy zakupie nie zrobić wtopy Na starcie chciałem tylko oświadczyć, że mój budżet to 1500 zł.
Obecnie posiadam procesor intel core i7-4790k oraz kartę graficzną msi gtx 1070 gaming x i potrzebuję wymienić jeszcze kilka części.
Pierwszą z nich jest obudowa, aktualnie mam vostro 3900 i jest znacznie za mała bynajmniej na 1070, która ledwie się mieści Jestem typem człowieka, który świadomie daje się złapać na bajery i bez okienka z widokiem na wnętrze kompa obudowy nawet nie oglądam. Potrzebuję fajną, przewiewną obudowę typu midi tower z wbudowanymi niebieskimi ledami. Wiem, że jest dużo opcji, ale zależy mi na waszej opinii w tej sprawie.
Kolejną rzeczą jest dysk. Mam teraz jakiś noname 500 GB HDD. Koniecznie chce się przerzucić na SSD tylko nie wiem jak będzie z pojemnością, gdyż zajmuje aktualnie 450 GB pamięci, a SSD 500 GB trochę kosztuje. Można podobno łączyć dysk HHD z SSD na zasadzie na jednej system kilka gier reszta muzy itp. na HHD. Dlatego potrzebuję jakiegoś fajnego SSD’ka z niemałą pamięcią i dobrą wydajnością (także trwałością).
Ostatnią rzeczą jest płyta główna. Mam aktualnie standardową z wejściami na RAM typu DDR3 Socketem 1150 i chpsetem h81. Wolą postępu fajnie byłoby trzasnąć 1151 tylko że, mój procesor nie będzie trybić, a na inny nie mam pieniędzy. Polecacie kupić jakąś fajną płytkę na 1150, żeby pożyła, czy lepiej zostawić aktualną i nie marnować kasy?
Jak ktoś dotrwał do końca to bardzo mi miło. Mam nadzieję że pomożecie mi dobrać jak najlepsze rzeczy wg. zaleceń.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Tomasz.
Jeśli nie podkręcasz procesora to daj sobie spokój i nie marnuj kasy na wymianę płyty głównej.
500GB SSD trochę kosztuje, ale na dobrą sprawę Ty masz do wymiany tylko obudowę i dysk, także możesz kupić sobie spory SSD
Ciężko tutaj coś konkretnego polecić. Skoro masz tutaj jakieś niewyjaśnione parcie na LED to odpadnie masa fajnych obudów. Nie lepiej kupić coś normalnego z oknem i do tego dokupić sobie ledy jeśli już koniecznie potrzebujesz? Ot przykładowo
Ok dzięki za poradę, a co sądzisz o łączeniu starego HDD z nowym SSD? Jest sens?
Mam aktualnie dużą ilość gier i nie wiem jak to będzie wyglądało na SSD. Wiem że jak kupie 500 GB to starczy, tylko chodzi o samo łączenie czy daje to jakiś komfort i czy się „stackuje” ilość możliwego zapisu do 1 TB?
Z góry dziękuję za pomoc, a z ledami to trochę palnąłem, ale każdy ma jakieś dziwne upodobania