Pomoc z Windows 10 KVM z GPU

Siema,
Patrząc jak żona czasami gra w Simsy na starym laptopie w 15fps-ach powiedziałem jej żeby kupiła karte i monitor to z jednego komputera zrobię “dwa”. Akurat jakiś czas wcześniej oglądałem filmik na kanale Morele materiał Kamil i Zmaslo, jako że coś tam na Ubuntu potrafię zrobić pomyślałem że to nie może być trudne no i niestety, nie mogę tego uruchomić. Przeczytałem już kilka stron z instrukcjami ale one są jakieś nie kompletne i nie działa mi to jak należy.
Niby robię wszystko. Tworze maszynę dodaje kartę graficzną w portach PCI i nie da się jej w ogóle uruchomić, znaczy niby się uruchamia ale ani status ani użycie procesora nie rośnie.A program się przywiesza i cały komputer zamula i pomaga tylko restart.
Proszę o jakieś nakierowanie jakiś link albo pomoc, bo kasa poszła obietnice tez a teraz głupio… bo jednak nie umiem.

Edit zapomnaiłem PC to i9 10920x x299 32gb ram hdd + ssd nvme rtx 2080ti i gtx 1660super własnie pod maszynę

Na twoim wypasionym PC zrób maszyną wirtualną z zainstalowanymi simsami (virtualbox) i niech szanowna małżonka przez pulpit zdalny się łączy bo pewnie w tej samej sieci jesteście. Porady tak zwanych jutuberów proszę traktować z przymrużeniem oka, przeważnie są sponsorowani i nie mają pojęcia w pewnych tematach i tylko naciągają na kasę ich porady z d… wzięte.

@toom18 Opisz konkretnie co zrobiłeś, bo trudno wskazać błąd w rozumowaniu, którego nie znamy… W ciemno to można tylko zasugerować, żebyś upewnił się, że masz IOMMU właczone i zamapowane oraz że używasz OVMF i odpowiedniego typu wirtualnego hardware.

Dawno nie widziałem tak beznadziejnej rady.

Komputer jak komputer nic w nim wypasionego.
VT-x i vt-d włączone w uefi
kvm z modułami zainstalowane
Zaczełem dd nowa bo z tych stron i tak nic nie działa i teraz zrobiłem to:
dodałem "

intel_iommu=on" po quiet splash

zaktualziowałem gruba

lspci -nn

Z listy

17:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation TU116 [GeForce GTX 1660 SUPER] [10de:21c4] (rev a1)
17:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation TU116 High Definition Audio Controller [10de:1aeb] (rev a1)
17:00.2 USB controller [0c03]: NVIDIA Corporation TU116 USB 3.1 Host Controller [10de:1aec] (rev a1)
17:00.3 Serial bus controller [0c80]: NVIDIA Corporation TU116 [GeForce GTX 1650 SUPER] [10de:1aed] (rev a1)

potem
find /sys/kernel/iommu_groups/ -type 1
i mam
find: Unknown argument to -type: 1
i na co to zmienić ?

A trudno wpisać man find i sprawdzić?

-type c
              File is of type c:

b      block (buffered) special

c      character (unbuffered) special

d      directory

p      named pipe (FIFO)

f      regular file

l      symbolic link; this is never true if the -L option or the -follow option is in effect, unless the  symbolic
                     link is broken.  If you want to search for symbolic links when -L is in effect, use -xtype.

s      socket

D      door (Solaris)

To  search  for  more than one type at once, you can supply the combined list of type letters separated by a comma
              `,' (GNU extension).

Sprawdź co masz w /sys/kernel/iommu_groups/ :slight_smile:
ls -la /sys/kernel/iommu_groups/

Grałeś kiedyś na RDP? Chyba nie.

Na kvm z rdp nie grałem ale na hyper v z remote FX grałem.

//edit
Dzięki za pomoc już działa. Później jak będę w domu to napisze co złe zrobiłem.
//a tak zapytam od razu. Jak ustawić tam CPU? Tam są jakieś gdiazda i coś tam jeszcze z pamięci nie pamiętam. Chcę ustawić 4 rdzenie i 8 wątków.
Czyli sockets 1, cores 4 threads 8? A czym jest ten sockets?

1 polubienie

Socket to odpowiednik fizycznego gniazda na płycie głównej.

Ok dzieki .
A nie działało bo nie dodałem wpisów do
/etc/initramfs-tools
pci_stub ids=xxxx:xxxx,xxxx:xxxx
tylko w jakimś innym pliku który był podany w innym poradniku.
I dobra chyba ostatnie pytania. Jak dodaje urządzenia USB to mogę zamiast tego dodać podłączony pod port płyty głównej HUB usb ? Niby dodałem ale jak Windows wystartował to miałem nie rozpoznano urzadzenia USB i mysz i klawiaturka nie działały.
HUB jest 7 portowy ale tak mi się zdaje że rozpoznaje go jako HUb-y 4p

Całego huba z tego co kojarzę nie przekażesz do VM. Możesz przekazać poszczególne urządzenia z huba albo cały kontroler USB (albo z płyty głównej, albo możesz kupić za parę groszy kontroler USB na PCI-e).

Kontroler mam ale nie mam wolnego pcie już. Znaczy mam ale są głupio rozmieszczone i jedna grafikia zakrywa. Czyli 3 zajęte jeden zasłonięty. Ciekawe czy msi obsługuje PCI-E Bifurcation. Z tego co gdzieś czytałem to tylko Asrock ale nie wiem

Może coś dałoby się wstawić w inne miejsce w obudowie podłączając przez PCI-E riser.

Zamówiłem kilka dni temu riser Thermaltake pcie X16 3.0 tylko szkoda że 20cm ale za 50 zł z darmową wysyłka się i tak opłaciło. Przyjdzie to zobaczę. Mam jeszcze wolny slot m.2 kupię riser z m.2 do PCIe i zobaczę czy to działać będzie.