Pomocniczy kanał IDE


(Arathos) #1

Witam wszystkich userów forum. Zgłaszam się do was z pytaniem i prośbą...

A więc... spalił mi sie stary dysk ATA wiec zakupiłem nowy z serii SATA wszelakiego rodzaju oprogramowanie zostało wgrane w serwisie, wszystko ładnie śmigało do jakiegos czasu, teraz strasznie mnie mnie wkurza komp poniewaz mam strasze "zamulenia". Przykład: gram w gre MMORPG World of Warcraft i przytrzymując klawisz odpowiadajacy poruszeniu postacia do przodu "W" postac normalnie sie porusza itp lecz gdy puszcze klawisze postac dalej sie porusza idzie sama tak jakby dalej klawisz był wciśnięty :frowning: jest to bardzo denerwujące i czasami nie pozwala mi to normalnie grac :expressionless:

Raz był u mnie kumpel i powiedział mi żebym zobaczył w ustawienia dysku i stwierdził ze jest źle.

zamieszczam ss

ml234124d710a0e2d274b7d5e1281a78002d5deb9563.jpg

kumpel mowił ze nie ma byc tam ULTRA tylko normalne, no ale moze problem lezy w czymś innym. Bardzo bym prosił was o pomoc.

Pozdrawiam Arathos


(Technik Elektro) #2

skoro masz dysk twardy podpięty pod kontrolera SATA to gdzie ty szukasz sposobu komunikacji ?? na kanale IDE ?? :stuck_out_tongue: zobacz kontroler SATA...


(Arathos) #3

sory ale nie znam sie na tym :stuck_out_tongue: dlatego piszę tutaj :wink:

kontroler sata... czy chodzi o to ?? :stuck_out_tongue:

ml2341820a3bafbbf68ff9b92a3c39a9c948fcb8190115.jpg


(Technik Elektro) #4

co masz w gałęzi o jedną wyżej ?? zainstaluj program hdtune i wklej zawartość zakładki info, możesz też zrobić test w programie hd tach :wink:.


(Arathos) #5

prosze bardzo o to ss z zakładki info

ml234205845ca9f6bc9ebf8fedfe319c2d31291060112.jpg


(Technik Elektro) #6

(Arathos) #7

nie to jest PC a nie laptop wirusów nie ma bo dopiero co przeinstalowałem system bo myslalem ze to pomoze... od klawiatury tez to nie zalerzy zobacze jeszcze sterowniki i ten program :slight_smile:

W dniu 11.05.2008 , o godzinie 19:55 został dopisany post przez Arathos

po tescie programem hd tach

ml2342207ea49680ae59d99065430a47b9fa56b7120205.jpg


(Technik Elektro) #8

wydaje się, że wszystko jest ok z dyskiem, nie muli się podczas testu, sprawdź temperatury podczas obciążonego procesora np. w programie orthos...


(Arathos) #9

a wlasnie zapomnialem dodac ze jak mi sie tak dzieje tz postac dalej idzie a ja nic nie klikam, użycie procesora wzrasta do 100% ... zaraz zrobie test tym programikiem co podałeś :slight_smile:


(Technik Elektro) #10

może najwyższy czas wykonać radykalne kroki i przeinstalować system :P.


(Arathos) #11

przeinstalowac system ??? robilem to ok tygodnia temu... myslac własnie ze to pomoze ale dalej tak sie dzieje :frowning:

ss z testu

ml234277cf4473c7df77b3e45cd3e5eb9afff9da117094.jpg


(Technik Elektro) #12

orthos musi podziałać z 30 min minimum... sprawdź czy chłodzenie jest poprawnie zainstalowane (od proca/grafiki) podaj pełna konfigurację komputera...włącznie z zasilaczem... zaopatrz się w syntetycznego benchmarka np. 3d mark 05/06.


(Arathos) #13

chłodzenie działa poprawnie

komp:

procek AMD Athlon 2800+ 64bit ~1.8GHZ

płyta gł. MSI k8T neo

grafika radeon 9600 pro 256mb

ram 2 kosci pierwsza jakas bezfirmówka 512 mb druga 1gb kingston

zasilacz ok 350

dzwiekówka soundblaster live 24bit

dysk sata maxtor TM3250310AS SCSI DICK device


(Technik Elektro) #14

cóż musisz testować poszczególne komponenty, sprawdzić jak są ustawione ramy czy działają z prędkością ddr400, podłącz inny dysk - postaw system na nim, musisz wykluczać poszczególne komponenty...


(Arathos) #15

ok thx za dotychczasowa pomoc =D> zobacze co z tego wyjdzie :slight_smile: pozdrawiam


(Technik Elektro) #16

również pozdrawiam :P.


(Reslaw) #17

Z tego co widzę to nie jest sprawa dysku ale i tu są niedociągnięcia. Nie wiem czy w biosie jest wszystko w porządku o ile tak to prawdopodobnie to dysk SATAII czyli transfer 3GB a u Ciebie chyba jest blokada na 1,5GB tak wychodzi z testu lub nie ma sterowników. Jeżeli chodzi o mulenie to wydaje mnie się że kości pamięci nie pracują należycie, proponuję wyjąć 512 i zobaczyć na tym 1GB jak będzie chodzić bo może być lepiej niż na dwóch. Tyle ode mnie, acha jeszcze jaki masz plik wymiany bo może zwiększ trochę (zalecane RAM X 1,5).